Ny ortodontiassistentkurs startas nästa år
Sex personer ska tas in på den nya ortodontiassistent­utbildningen. Foto: Colourbox

Ny ortodontiassistentkurs startas nästa år

Utbildning 6 nov 2017
Dela artikeln
En ny tvåårig ortodontiassistentutbildning startas i januari 2018. Utbildningen ges av den privata tandvårds­kedjan Aqua Dental.

En ny tvåårig ortodontiassistentutbildning startas i januari 2018. Utbildningen ges av den privata tandvårds­kedjan Aqua Dental.

Aqua Dental är den enda privata aktören inom svensk tandvård som erbjuder en ortodontiassistentutbildning, enligt Henrik Augustsson, vd på Aqua Dental.

– Utbildningen riktar sig till tandsköterskor och tandhygienister och kommer att pågå under två år. Sex personer tas in.

De flesta som antas kommer att anställas av Aqua Dental, men kursen är också öppen för externa sökande. Utbildningen kostar då 100 000 kronor för de fyra terminerna.

Utbildningen består av både teoretiska studier och kliniskt arbete. Det blir totalt cirka 175 timmar teoretisk undervisning och demonstrationer och runt 50 timmars självstudier under två års tid. Parallellt gör studenterna praktik, antingen inom Aqua Dentals ortodontiverksamhet eller på sin hemmaklinik.

– Deltagarna utför ett minimiantal moment som dokumenteras och deltar även i det ordinarie arbetet på kliniken, berättar Henrik Augustsson.

Första året får studenterna baskunskaper i ortodonti och angränsande odontologiska ämnen. Andra året blir en fördjupning och studenterna lär sig även grundläggande vetenskapsmetodik. Utbildningen avslutas med ett fördjupningsarbete.

André Partos, specialisttandläkare i ortodonti, leder utbildningen. Han har tidigare varit ansvarig för folktandvårdens ortodontiassistentutbildning i Örebro.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch