Nya CSN-regler för utlandsstudier till sommaren
Beloppet för studiemedel blir detsamma oavsett studieland. Foto: Colourbox

Nya CSN-regler för utlandsstudier till sommaren

Lån 3 mar 2015
Dela artikeln
Från och med den 1 juli får en utlandsstudent lika mycket i studiemedel som den som pluggar i Sverige. Det är en av förändringarna i de nya reglerna för studiestödet.

Regelförändringen är en följd av propositionen Studiemedel i en globaliserad värld som dåvarande regering lämnade in 2013.

Med de nya reglerna blir studiemedelsbeloppet detsamma oavsett vilket land man pluggar i, och inte som idag beräknat på levnadsomkostnaderna i studielandet. För att täcka eventuellt dyrare levnadskostnader för utlandsstudenter införs istället möjligheten att söka ett merkostnadslån.

Det går fortfarande att låna till undervisningsavgiften och det möjliga beloppet för det höjs i de nya reglerna. Inom EU/EES och i Schweiz går det även att söka tilläggslån, precis som i Sverige. Tilläggslånet gäller för personer som är över 25 år och som har haft inkomster över en viss gräns.

Studiemedlen för utlandsstudier kommer med de nya reglerna att betalas ut månadsvis, precis som i Sverige. Den som måste betala en undervisningsavgift i början av terminsstart kan ansöka om att få hela summan utbetalad vid ett tillfälle.

Läs mer om de nya reglerna på CSN:s hemsida.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch