Nya diabetesriktlinjer ökar kostnaden för patienten

Rekommendation 18 feb 2015
Dela artikeln
Att hänvisa personer med diabetes till tandvården innebär en besparing för sjukvården, konstaterar Socialstyrelsen. Men det är patienten som får betala för besöken.

Tandvård kan ha lika bra effekt på blodsockret som läkemedel. Det meddelade Socialstyrelsen redan i somras och flaggade för att tandvårdens betydelse skulle lyftas i de nya diabetesriktlinjerna.

Riktlinjerna har nu publicerats och enligt Socialstyrelsens rekommendation ”bör hälso- och sjukvården hänvisa personer med diabetes och ökad risk för försämrad munhälsa eller pågående inflammationssjukdom i vävnader kring tänder eller tandimplantat till tandvården för ställningstagande till förebyggande åtgärder eller behandling av karies och parodontit.”

Sparar pengar

Att hänvisa diabetespatienter till tandvården kommer att spara pengar för sjukvården både på kort och lång sikt, konstaterar Socialstyrelsen. Däremot får den enskilda patienten som behöver gå till tandvården oftare en ökad kostnad. Tar inte diabetespatienten till sig rådet att gå till tandläkaren uteblir både den förbättrade hälsan och sjukvårdens besparing.

Socialstyrelsen konstaterar därför att det är viktigt att sjukvården, tandvården och Försäkringskassan organiserar samverkan och på ett tydligt sätt informerar personer med diabetes om vikten av förebyggande tandvård.

Kan behöva stödja

Landsting och regioner kan också behöva bidra med stöd till de personer som inte själva har möjlighet att betala för tandvårdsbesöken.

Patienter med svårinställd diabetes har idag rätt till särskilt tandvårdsstöd (STB).

Du hittar de nationella riktlinjerna för diabetesvård på Socialstyrelsens hemsida.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch