Nya föreskrifter om vårdskador dras tillbaka
Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, vill se en bred uppslutning kring det nya regelverket. Foto: Socialstyrelsen

Nya föreskrifter om vårdskador dras tillbaka

Ny remissrunda 5 nov 2015
Dela artikeln
Socialstyrelsen drar tillbaka de nya föreskrifterna om utredning av vårdskador som skulle börja gälla vid årsskiftet.

I ett pressmeddelande skriver Socialstyrelsen att man under hösten har fört en ”konstruktiv dialog” om föreskrifterna med bland annat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och chefsläkare vilka har kommit med synpunkter och förslag.

Nu ska Socialstyrelsen se över hur det kan göras tydligare i de nya föreskrifterna att utredningen av en händelse ska anpassas efter hur allvarlig händelsen är. Föreskrifterna ska sedan ut på en ny remissrunda. Planen är att den reviderade versionen ska börja gälla under våren 2016.

– Det är viktigt att det finns en bred uppslutning kring regelverket för att det ska få önskat genomslag, och bidra till ökad patientsäkerhet, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell i pressmeddelandet.

De tidigare föreskrifterna om anmälningsskyldighet enligt lex Maria fortsätter att gälla tillsvidare.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch