Nya gener bakom agenesi funna
I studien, som genomförts på Island, har forskarna kunnat identifiera skillnader i gener som har betydelse för avsaknad av tandanlag. Foto: Colourbox

Nya gener bakom agenesi funna

Forskning 4 apr 2018
Dela artikeln
Nio nya gener eller platser i DNA-molekylen som kopplas till agenesi, avsaknad av tandanlag, har hittats.

En internationell forskargrupp med sin bas i Amgen-ägda Decode genetic på Island redovisar nu nio nya gener eller platser i DNA-molekylen som de kan visa har ett samband med tand-agenesi, avsaknad av tandanlag.

Genom att analysera genetiken hos knappt 2 000 islänningar med rapporterad avsaknad av tandanlag och jämföra dem med närmare 340 000 kontrollindivider har de kunnat identifiera skillnader i gener som har betydelse.

Fem av de nio nya positionerna ligger i redan kända agenesi-områden i DNA-strängen medan fyra är helt nya områden.

Information saknades om status kring patienternas visdomständer, som är de tänder som oftast drabbas av agenesi, varför den aspekten helt saknas i studien.

De tre vanligaste tänderna att sakna tandanlag (förutom visdomständerna) var i studien andra premolaren i underkäken följt av andra premolaren i överkäken och de laterala incisiverna i överkäken.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch