Nya regler för tandvårdsstödet

Nya regler 15 jan 2018
Dela artikeln
Nu har fler möjlighet till tandreglering och borttagning av tandsten. Detta i och med de nya reglerna för tandvårdsstödet som har trätt i kraft.

Från och med 15 januari införs nya tillstånd och åtgärder i regelverket för tandvårdsstödet. Tandläkartidningen har tidigare (nummer 4, 2017) skrivit om att de förändringar som berör flest inom tandvården handlar om ersättning för borttagning av tandsten.

– Det nya regelverket innebär att det finns flera nya åtgärder för tandstensborttagning. Det gör att även de som inte är så sjuka kan få detta, säger Barbro Hjärpe, odontologisk utredare på TLV.

Det blir också ändringar i reglerna kring ersättning för tandreglering.

– Vi ser över ett ämnesområde per år, och i år tittade vi på tandreglering. Vi har förtydligat reglerna, vilket också innebär att fler kommer att kunna få tandreglering.

Förslaget till ändringar gick på remiss i våras, och är, förutom mindre justeringar, i stort sett oförändrat. Undantaget är åtgärd 480, som man har vidgat till att gälla alla patienter med koagulationsproblem där tandvården behöver ta sjukvårdskontakt innan ingrepp som innebär blödning. Tidigare gällde den endast patienter som måste kontakta sjukvården för provtagning.

Barbro Hjärpe tillägger att de flesta ändringarna i regelverket handlar om förtydliganden om vad som ingår i olika åtgärder, men att det inte innebär någon förändring i sak.

Hela föreskriften finns på TLV:s webbplats.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch