Nytt nationellt register för biobanker
150 miljoner biologiska prover får ett gemensamt register, om utredningens förslag går igenom. Foto: Colourbox

Nytt nationellt register för biobanker

Lagstiftning 30 jan 2018
Dela artikeln
Ett nationellt register över vävnadsprover ska göra det lättare för både forskare och patienter att hitta information. Det menar biobanksutredningen, som på måndagen lämnade sitt förslag till regeringen.

Nu ska det bli lättare att få överblick över vad som finns i Sveriges biobanker. En ny utredning föreslår ett nationellt biobanksregister som ska samla information om de 150 miljoner prover med humanbiologiska material som finns sparade på landets 450 biobanker.

Den så kallade biobanksutredningen har haft i uppdrag att titta på hur man kan anpassa lagstiftningen för att ge bättre förutsättningar för att använda prover och uppgifter i svenska biobanker. Detta hoppas man ska stärka Sverige som forskningsnation, medföra högre kvalitet i vården, förbättra patientsäkerheten och leda till utvecklandet av nya behandlingsmetoder och läkemedel.

Utredningen föreslår också att det ska bli tydligare att man som patient har rätt att få information om prover ska samlas in och sparas i en biobank.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch