Bara tre projekt får pengar
Ulf Lerner är en av tre personer som får pengar från VR till odontologisk forskning. Ulf Lerner är en av tre personer som får pengar från VR till odontologisk forskning.

Bara tre projekt får pengar

25 nov 2011
Dela artikeln
Vetenskapsrådet satsar en mycket liten andel av sina medel på odontologisk forskning.

364 sökande har fått medel i Vetenskapsrådets stora utlysning inom medicin och hälsa i år. Knappt en procent går till odontologin.

Bara tre projekt inom odontologin får pengar från Vetenskapsrådet (VR) i utdelningen, enligt Ulf Lerner, professor i oral cellbiologi i Umeå och en av de tre som får medel.

Ulf Lerner får 1,2 miljoner kronor per år i fyra år, sammanlagt 4,8 miljoner kronor, till ett projekt om hormonell och inflammatorisk reglering av benomsättning.

Ingegerd Johansson, professor i kariologi, beviljas 700 000 kronor i tre år, eller sammanlagt 2,1 miljoner, till ett projekt om gener i karies och parodontit.

Karina Persson, forskare, får 500 000 kronor i tre år, sammanlagt 1,5 miljoner, till struktur- och funktionsstudier av bakterieproteiner i den orala biofilmen.

Samtliga projektledare som har fått medel arbetar vid Umeå universitets institution för odontologi. Det är glädjande för Umeå men bekymmersamt generellt, tycker Ulf Lerner.

Av totalt 1 452 ansökningar beviljades 364. Sammanlagt fördelar VR cirka 1,1 miljarder kronor i denna omgång.


Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch