Odontologisk forskarskola får 3 miljoner

31 mar 2012
Dela artikeln
Vetenskapsrådet har beslutat satsa 3 miljoner i fem år på en nationell forskarskola i klinisk odontologi med start 2013.

De fyra lärosätena och Sveriges kommuner och landsting (SKL) kommer att samverka om forskarskolan.

– En viktig målsättning är att fokusera på studier med större patientgrupper och en patientmix som speglar den som den vanliga tandläkaren möter, säger professor Björn Klinge vid Karolinska institutet. Detta inbegriper förmågan till samarbete och nätverkande på nationell nivå, inom både offentlig och privat tandvård.

– Evidensbaserad tandvård, identifierade kunskapsluckor, livskvalitet, hälsoekonomi och kommunikation är därför centrala inslag i denna forskarskola.

– Genom att föra ihop världsledande grupper i hela landet och internationellt kommer forskarskolan att kunna erbjuda en unik miljö för klinisk odontologisk forskning. Det är vår vision att forskare inom oral hälsa vid universiteten, folktandvården och i ökande grad även inom den privata tandvårdssektorn, kommer att kunna generera internationellt högt respekterad forskning och därmed förändra den nuvarande negativa trenden för odontologisk forskning i Sverige.

Studenter på forskarskolan ska vara examinerade tandhygienister eller tandläkare alternativt registrerade studenter inom de sista åren av motsvarande grundutbildningsprogram. Dessutom ska de uppfylla allmänna krav för forskarutbildning i Sverige. 20 elever vardera ska antas vid två öppna antagningstillfällen.

 

 

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch