Ortodonti i Norge kortar Värmlands köer
Folktandvården Värmland har hittat en lösning på bristen på ortodontister och de långa köerna för oprioriterade patienter.

Ortodonti i Norge kortar Värmlands köer

Kompetensbrist 20 nov 2018
Dela artikeln
Tandreglering i Norge är Folktandvården Värmlands nya giv för att korta vänte­tiderna. Dessutom har ett samarbete med folktandvården i Stockholm inletts.

Tandreglering i Norge, samarbete med Stockholm och utbildning av egna specialister gör att Folktandvården Värmland ser en lösning på bristen på ortodontister och de långa köerna för oprioriterade patienter.

Ann-May Brodén

– Tidigare rekryteringsförsök har inte gett resultat och därför upphandlade vi en tandregleringstjänst i slutet av förra året, berättar Ann-May Brodén, kommunikationsstrateg på Folktandvården Värmland.

Upphandlingen resulterade i endast ett anbud – från en klinik med verksamhet i Sarpsborg och Kongsvinger i Norge. Folktandvården nappade och ett avtal om att ta emot 150 patienter har börjat gälla under hösten. Flest patienter har tagits emot i Sarpsborg.

– Det är klart att det har sina nackdelar med att resa över gränsen och att det kräver en del av föräldrar med en hel dag som måste sättas av för resa och behandling, säger Ann-May Brodén.

– Landstinget har gått in med reseersättning, men milersättningen är ganska låg och det har kommit en del kritik mot det. Men samtidigt upplever vi att många uppskattar att vi skapat vårdmöjligheter.

Ulf Adolfsson

Det är svenske ortodontisten Ulf Adolfsson som är verksam vid de norska klinikerna och som utför behandlingen. Efter grundavtalet med 150 patienter väntar en fortsättning nästa år med ytterligare minst 80 patienter.

– Jag tror att vi kan komma upp till 200 patienter innan årsskiftet och har säkert kapacitet för lika många nästa år, säger Ulf Adolfsson som har undervisat vid Tandläkarhögskolan i Göteborg och arbetat kliniskt i bland annat Lidköping.

Av det ”gnäll” han förväntat sig från Värmlandspatienter och deras föräldrar har han inte sett mycket.

– De har överlag varit oerhört positiva till att få vård och det underlättar kanske att jag är svensk. Sedan får man vara lite mer flexibel och bygga upp förtroende när det är långväga patienter. Det kan handla om patienter med en tandställning som får ringa på min mobil om de har funderingar.

Södertälje och Handen

Folktandvården Värmland har även getts möjlighet att remittera patienter till folktandvården i Stockholm.

– De har lediga resurser och det handlar om 200 patienter som ska få behandling i Södertälje och Handen. Sammantaget innebär det att beräknad kötid för patienter med lägre vårdbehov sjunker från fem till tre år, och det är väldigt positivt, säger Ann-May Brodén.

Folktandvården Värmland har tandreglering i Karlstad och Arvika. Av totalt sju grundtjänster är tre vakanta. I grundorganisationen ingår även tandreglering i Hagfors och Kristinehamn, men personalbristen har gjort den verksamheten vilande.

– Med så få ortodontister behöver vi använda personalen effektivt och vill inte ha specialister som reser mellan kliniker på arbetstid, säger hon.

Uppdragsutbildning

En ljusning kan också skönjas gällande egna ortodontister.

– Vi har erbjudit uppdragsutbildning till specialister för våra egna tandläkare och en har nyligen tagit examen och ytterligare en kommer att göra det till våren.

– Det kräver en del handledning som självklart tar ytterligare resurser, men långsiktigt tror vi att det är en bra modell för att lösa personalbristen. Initialt under hösten blir det dock inte ett tillskott då vi även har en pensionsavgång.

Text: Fredrik Mårtensson

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tandläkarbristen"

Mindre tandvård till friska tonåringar

Tandläkarbristen Genom längre revisions­intervall styr Folktand­vården Västerbotten över vårdresurser från unga vuxna ­(16–23 år) till betalande vuxenpatienter.
10 okt 2019
Plusmaterial

Han vill förnya tandvården

Porträtt Med inspiration från industrin har ­Tomas ­Josefsson, divisions­chef för Folktandvården i ­Norr­botten, ­infört nya arbets­sätt på klinikerna. Han menar att tandläkar­bristen inte behöver vara ett problem, om bara tiden ­används bättre.
11 sep 2019

Tandläkarbristen ger ökat tryck på specialister

Tandläkarbrist Bristen på allmäntandläkare tillsammans med ett stort generationsskifte märks tydligt inom specialisttandvården. Antalet remisser ökar, och specialisterna ser ett allt större behov av konsultationer och utbildningsinsatser.
15 aug 2019
Plusmaterial

Snabb pendling på Stationen

Organisation I Uppsala har folktandvården öppnat en klinik som bara arbetar med undersökningar, enklare behandlingar och akuttandvård. Syftet är att avlasta de övriga hårt belastade klinikerna. Tandläkarna varvar arbetet på Stationen med jobb på vanliga kliniker och tycker att omväxlingen är stimulerande.
5 aug 2019
Plusmaterial

Tandvårdsbranschen i förändring

Tandvårdsbranschen Tandvårdens största aktörer, folktandvården och Praktikertjänst, ­tappar marknadsandelar. Konkurrensen ökar om patienter och personal när tandvårds­kedjorna expanderar i en lönsam bransch.
8 jul 2019
Plusmaterial

Bättre arbetsflöde med superteam

Tandläkarbristen Som en följd av tandläkarbristen har folktandvården i Norrbotten utvecklat helt nya, flödesorienterade arbets­sätt. På kliniken i Älvsbyn arbetar man med ­noggrann produktionsplanering, undersökningar i ”super­teampass” och fokus på att så många patienter som möjligt ska bli klara vid första besöket.
5 jun 2019
Plusmaterial

Brist eller balans? Många perspektiv på tandläkarbristen

Tandläkarbristen Det råder tandläkarbrist i Sverige och många behandlings­rum står tomma. Men hur stor bristen är, och kommer att bli de närmaste åren, går inte att säga innan man har ringat in vilka behov tand­vården ska tillgodose.
24 apr 2019
Plusmaterial

Så får du personalen att stanna kvar

Tandläkarbristen Människor har olika drivkrafter på jobbet. Klinikchefer som vill behålla sin perso­nal måste intressera sig för sina anställdas indi­viduella drivkrafter och ge dem roller där driv­krafterna får utrymme.
24 apr 2019
Plusmaterial

Tandvården blir kommunpolitik

Tandläkarbrist Tandvård har blivit kommunpolitik på många håll i takt med att folktandvården har svårt att klara sitt uppdrag i glesbygd. I Gällivare kommer kommunen och regionen att försöka samverka för att bemanna allmäntandvården.
11 apr 2019
Plusmaterial

Fortsatt brist på tandläkare

Ny rapport Det är brist på tandläkare i 18 landsting och regioner i Sverige. Endast två upplever en balans mellan tillgång och efterfrågan, enligt Socialstyrelsen.
28 feb 2019

Hallå där Johan Gunne

Tandläkarbrist Johan Gunne, pensionerad professor i Umeå, vill minska tandläkarbristen i norra Sverige genom att anställa nyblivna pensionärer som resurstandläkare.
19 okt 2018

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch