Överkappning bättre och billigare än rotfyllning

Forskning 15 apr 2019
Dela artikeln
Vid behandling av en frilagd pulpa hos barn och ungdomar är överkappning både bättre och billigare än rotfyllning, visar ny svensk forskning.

Att använda sig av tekniken med överkappning i stället för att rotfylla en kariesdrabbad tand med frilagd pulpa hos barn och ungdomar är ett klart bättre alternativ, visar en svensk simuleringsstudie.

Forskarna har simulerat totalkostnaden för respektive behandling baserat på de data som finns om långtidsutfallet för de båda metoderna. Simuleringen gjordes från det att patienten var 12 år och sedan under nio år tills patienten var 21 år gammal. Forskarna simulerade totalt 1 000 patienter, jämnt fördelade på de båda behandlingarna.

Resultatet visar att en överkappning i snitt kostar cirka 330 euro, medan en rotfyllning kostar mer än det dubbla, 700 euro. Dessutom leder rotfyllningen till att drygt 15 procent av tänderna behöver extraheras under den nio år långa uppföljningstiden, medan motsvarande siffra för överkappningen endast var knappt
5 procent.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch