Paracetamol under graviditet fördubblar risken för ADHD
I den norska studien undersöktes närmare 113 000 graviditeter. Foto: Colourbox

Paracetamol under graviditet fördubblar risken för ADHD

Forskning 13 dec 2017
Dela artikeln
Långtidsanvändning av paracetamol under graviditeten mer än fördubblar risken att barnet ska drabbas av ADHD.

Om mamman tar det febernedsättande och smärtstillande läkemedlet paracetamol (Alvedon, Panodil med flera) under 29 dagar eller mer under graviditeten mer än fördubblas risken att barnet ska drabbas av ADHD. Det visar en norsk undersökning av närmare 113 000 graviditeter. Men även pappans användning av paracetamol före befruktningen påverkade risken på ett liknande sätt.

Kopplingen mellan paracetamol och ADHD har tidigare visats både i en norsk och i en dansk stor undersökning. Studierna hade dock brister. I den nya studien från Norges folkhälsoinstitut har forskarna försökt kontrollera så många faktorer som de har kunnat. Bland annat har de kunnat kontrollera och analysera de olika indikationerna bakom användningen av paracetamol, föräldrarnas symtom av ADHD samt både mammans och pappans användning av paracetamol före graviditeten.

Det visar sig dock att oavsett indikation innebär användning av paracetamol under graviditeten en ökad risk för ADHD. Något som inte heller påverkades av föräldrarnas ADHD-symtom.

Forskarna presenterar tre hypoteser för hur mekanismen för sambandet skulle kunna se ut, som handlar om att paracetamol påverkar en neurotrofisk faktor som i djurförsök leder till förändrat beteende och försämrad inlärning, alternativt att paracetamol påverkar mammans hormoner som påverkar fostrets hjärnutveckling eller att det introducerar en oxidativ stress som leder till nervcellsdöd. Däremot är de betydligt mer osäkra när det gäller mekanismen bakom pappans användning före befruktningen.

 

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch