Parodontit är måttligt ärftligt
Registerstudien på 11 974 vuxna tvillingar är den första storskaliga studien för att utforska ärftlighet bakom parodontit utifrån kliniska data. Illustration: colourbox

Parodontit är måttligt ärftligt

Forskning 23 jun 2021
Dela artikeln
En stor svensk tvillingstudie utforskade hur mycket arv påverkar grad av parodontit. Svaret: Omkring 40 procent. 

Ärftlighet för olika mått på grad av parodontit varierade mellan 41 och 48 procent, med det högsta måttet 48 procent ärftlighet för antal förlorade tänder. Dock är detta mått mindre lämpligt på grund av att ärftliga faktorer för karies också kan ligga bakom.

Den svenska registerstudien på 11 974 vuxna tvillingar är den första storskaliga studien för att utforska ärftlighet bakom parodontit utifrån kliniska data. Parodontit bedömdes utifrån röntgenbilder och graderades efter antal djupa tandfickor (> 5–6 mm) och antal förlorade tänder.

Variation beroende på miljöfaktorer

Grad av sjukdom kan ha högre inslag av ärftlighet jämfört med tvåsidiga egenskaper av typen diagnos eller inte. Detta kan sedan användas för att identifiera gener som påverkar graden av sjukdom. Man hade hoppats hitta ett högre samband med arv med en finare gradering av parodontit, men så var inte fallet här. I samma studie med enkelt tvåsidig uppdelning i diagnos eller inte, hittades ungefär samma inslag av ärftlighet (42 procent) som antal tänder med djupa tandfickor (45 procent).

Studiens resultat är i linje med de uppskattningar som tidigare gjorts av ärftlighet som orsaksfaktor bakom parodontit. Parodontit är måttligt ärftligt med stort inslag av variation beroende på miljöfaktorer.

Text: Anja Castensson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch