Parodontologin i Norrbotten prisas av landstinget
Specialistkliniken fick ta emot stipendiet i samband med landstingsfullmäktige.

Parodontologin i Norrbotten prisas av landstinget

Vårdvinnare 23 jun 2016
Dela artikeln
För första gången får en tandvårdsenhet motta stipendiet för bästa förbättringsarbete i vården av Norrbottens läns landsting.

Specialisttandvården inom parodontologi vid Tandvårdens kompetenscentrum (TKC) i Norrbotten har fått landstingets stipendium för bästa förbättringsarbete i vården. Stipendiet som är på 100 000 kronor delades ut i veckan i samband med landstingsfullmäktige och går för första gången till en verksamhet inom tandvården.

– Det känns jättekul! Äntligen får vi lite ”cred” för vårt arbete och det är kul att vi från tandvården uppmärksammas av landstinget. Juryn som röstade fram oss inte har något med tandvård att göra så det känns verkligen som ett erkännande för vår verksamhet, säger Konstantin Sarkissov, en av två specialisttandläkare i parodontologi vid enheten.

Han berättar att det har rått ”festivalstämning” på kliniken sedan de fick beskedet.

– Vi har fått jubla tyst eftersom vi måste hålla det hemligt tills igår. Det är verkligen roligt att få all den här uppmärksamheten.

Specialistkliniken får stipendiet för sitt arbete med att sprida kunskapen i parodontologi till allmäntandvården runt om i det vidsträckta länet. Det har lett till att fler patienter kan få behandlingar där de bor istället för att åka till specialisterna i Luleå. Användningen av ny teknik är också en del av arbetet.

– Nu skickar vi bilder mellan oss istället för patienter, säger Konstantin Sarkissov.

Det är inte helt klart vad kliniken ska göra för stipendiepengarna men tanken är att enheten både ska satsa på sig själva och sina kollegor.

– Förmodligen åker vi på någon intressant kongress för vår egen förkovring. Sen tänker vi belöna våra medarbetare ute i länet genom att ”pimpa” vår årliga föreläsningsdag på något sätt.

Juryns motivering:

Genom ett systematiskt förbättringsarbete har TKC sett till att patienter med tandlossningssjukdomar erbjuds effektiv tandvård i nära anslutning till hemmet. Målen för vårdmodellen är dels att effektivisera behandlingen av tandlossning och dess sjukdomar, dels att öka och förbättra samarbetet mellan specialiserad tandvård och allmäntandvård. Gemensamma rutiner har utformats som medfört att det idag kan erbjudas likvärdig tandvård, behandling och uppföljning till länets alla medborgare, oavsett bostadsort. Råd och förslag till behandling ges både genom personliga möten och via distansöverbryggande teknik.

Det förbättringsarbete som TKC har genomfört bidrar till att en tryggare, säkrare och modernare tandvård skapats som väl följer nationella riktlinjer och landstingets styrande dokument. Då paradontalvård idag kan erbjudas i den egna hemkommunen undviks långa resor, till värde för patient och samhälle. Genom detta har resurser frigjorts för alltmer avancerad högspecialiserad tandvård vid länets specialistenheter.

TKC har genom sitt långsiktiga och systematiska förändringsarbete visat att värdet för patienten ökar när resursutnyttjandet optimeras. Arbetet är av stor betydelse för en jämlik och likvärdig tandhälsa och tandvård.

Det förbättringsarbete som bedrivs vid TKC är ett föredöme inom landstinget i Norrbotten. Resultatet visar att ett hållfast förbättringsarbete är till nytta för såväl patienter som samhälle.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch