Patienten svalde bron

7 jan 2014
Dela artikeln
Brokonstruktionen i vänster underkäke omfattade fyra tänder och hade lossnat från en av de båda stödtänderna. När tandläkaren lossade bron från den andra stödtanden förlorade han kontrollen över bron. Den åkte bakåt i svalget och patienten svalde den.

Direkt efter händelsen skickades patienten för röntgenundersökning. Det visade sig då att bron hade hamnat i magen. Efter nio dagar kom den ut den naturliga vägen. Händelsen anmäldes enligt lex Maria.

Vårdgivaren identifierade orsakerna till händelsen. Vårdgivaren hade sedan tidigare tagit fram rutiner för att förhindra liknande tillbud.

Rutinerna innebär att alla föremål som kan lossna i munhålan ska säkras med tråd om så är möjligt. Men detta moment utfördes inte vid detta behandlingstillfälle. Anledningen var att tandläkaren ansåg att brokonstruktionen var för stor för att kunna försvinna ner i svalget.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 1, som kommer ut den 10 januari.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch