Peter Franzén får årets Gotthard Dahlénmedalj
Peter Franzén var ordförande för Tandläkare – Egen Verksamhet, TEV, från starten år 2013 till och med år 2020.

Peter Franzén får årets Gotthard Dahlénmedalj

Förbundsmöte 2020 26 nov 2020
Dela artikeln
Peter Franzén, privattandläkare i Norrköping, tidigare ordförande för Tandläkare - Egen Verksamhet, TEV, och tidigare styrelseledamot i Sveriges Tandläkarförbund, belönas nu med Gotthard Dahlénmedaljen för sina insatser för förbundet.

Hur började ditt engagemang?

– Jag började på lokalnivå 1985. Efter att privattandläkarföreningen hade lämnat förbundet år 2012 såg jag en annons i Tandläkartidningen där man sökte tandläkare som var intresserade av att starta en förening för privattandläkare igen. Och på den vägen är det. Jag tycker att det är viktigt för kåren att ha en gemensam hemvist i förbundet.

Vilken är den viktigaste frågan du arbetat med?

– Att modernisera förbundet, till exempel att antalet platser i styrelsen är proportionerligt till medlemsantalet i riksföreningarna. Och att vi har fått ett bättre samarbetsklimat. Jag vill tacka alla styrelsekolleger jag haft genom åren.

Vad har varit den största utmaningen?

– Omvandlingen av kursverksamheten, som TEV initierade eftersom vi inte tyckte att det fungerade så bra. Det handlar om att kostnadseffektivisera, att medlemmarna ska få så mycket som möjligt för sin medlemsavgift. Det blev en långdragen process, men jag är glad att det blev av.

Motivering till att Peter Franzén tilldelas Gotthard Dahlenmedaljen

Peter är tandläkare och utstrålar en glädje och stolthet över att vara en behandlande tandläkare

Peter på ett innovativt sätt vågat tänka utanför boxen, inte alltför sällan kan tyckas skjutet från höften men taktkänsla och stor träffsäkerhet. Peters gedigna kunskap och förmåga att skapa bra förutsättningar i föreningsvärlden har varit ovärderligt under Tandläkarförbundets moderna historia och han har haft en ovärderlig roll i kölvattnet av Privattandläkarnas sorti förbundet då han spelade stor roll för förbundets fortsatta överlevnad. Genom sitt ordförandeskap i TEV och engagemang i förbundsstyrelsen har han bidragit till den värdefulla mångfacetteringen som svensk tandvård står för.

Tack för dina insatser och din inspiration, det är en ära att få överlämna Gotthard Dahlen utmärkelsen å förbundets vägnar!

Vem var Gotthard Dahlén?

Gotthard Dahlénmedaljen utdelas för förtjänstfulla insatser för den fackliga verksamheten. Men vem var han?

Gotthard Dahlén föddes 1871 i Uppsala. År 1890 hoppade han av sina studier vid tekniska högskolan och blev i stället elev hos tandläkare Echstein i Stockholm. På nyårsafton 1894 fick han sin legitimation och började arbeta som privattandläkare.

Gotthard hann med mycket under sitt yrkesliv. Han var i högsta grad involverad i bildandet av Sveriges Tandläkarförbund 1908, och under flera perioder också ordförande.

Åren 1913–1936 var han skoltandläkare i Stockholm, vilket han kombinerade med en halvtidstjänst som förste ombudsman på förbundet. Det innebar att han var förbundssekreterare och även redaktör för Tandläkartidningen, som grundades 1909. Gotthard Dahlén avled 1959.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch