Polsk tandläkarutbildning en valfråga

Valfråga 24 aug 2018
Dela artikeln
Komplettering av polsk tandläkarexamen har blivit en politisk fråga inför valet. Centerpartiet håller i dag pressträff med anledning av att Socialstyrelsen säger nej till tandläkare som utbildats i Polen, trots att en lösning är på gång.

Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet, C, kallar till presskonferens på folktandvården i Östhammar i dag. I pressmeddelandet står det:
Socialstyrelsen säger nej till tandläkare som utbildats i Polen, trots att tandläkarbristen i Sverige är mycket stor. Med anledning av beslutet träffar Solveig Zander, riksdagsledamot för C, den 24 augusti verksamhetschefen på folktandvården i Östhammar, Anna-Cari Lindh, som kritiserat beslutet.”

Mycket har hänt med frågan och en lösning är på gång. I våras fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att föreslå en lösning på problemet och i somras lämnade Socialstyrelsen ett förslag till socialdepartementet, som arbetar med frågan.

Solveig Zander, C

Tandläkartidningen har varit i kontakt med Solveig Zander och påpekat att budskapet i pressmeddelandet snart är passé. Via mejl kommenterar hon:

– Ja, det är tack vare min interpellationsdebatt med Annika Strandhäll. Hon lovade då att se till att Socialstyrelsen skulle ta itu med ärendet.

 

Annika Strandhäll, S

Socialministern Annika Strandhäll, kommenterar pressmeddelandet i ett mejl till Tandläkartidningen:

– Regeringen har gett Socialstyrelsen ett uppdrag att ta fram förslag på hur vi kan lösa problemet och vi kommer att återkomma med nya initiativ i frågan inom kort… Jag önskar att Zander istället för att påstå felaktigheter hörde av sig för att höra hur regeringen ska lösa frågan istället för att göra valrörelseutspel som blir missvisande.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch