Portugiser ska lösa tandläkarbrist i norr
Få svenska tandläkare söker sig till Gällivare, däremot lockas portugiser av jobbmöjligheterna där. Foto: Colourbox

Portugiser ska lösa tandläkarbrist i norr

21 maj 2015
Dela artikeln
Det råder stor tandläkarbrist vid folktandvården i Gällivare; endast fyra-fem tjänster av tolv är besatta. Nu sätter man hoppet till portugisiska tandläkare.

Tills för ett par, tre år sedan hade man relativt god bemanning på kliniken i Gällivare, men efter det har det blivit betydligt svårare att rekrytera tandläkare.

– Vi arbetar intensivt med rekrytering, bland annat ute på tandläkarhögskolorna, men responsen i dag jämfört med tidigare är helt annorlunda. För ett par år sedan ville tio-tolv studenter ha enskilda samtal om möjligheten att jobba i Norrbotten, men nu är gensvaret noll, förklarar Monica Lagerström, verksamhetschef vid folktandvården Gällivare/Jokkmokk och Pajala.

Varför det har blivit svårare att rekrytera tandläkare vet hon inte med säkerhet.

– Förmodligen har arbetsmarknadsläget blivit bättre, vilket gör att tandläkarna söker tjänster på andra orter.

Tidigare har folktandvården i Norrbotten rekryterat ett stort antal portugisiska tandläkare. De flesta har återvänt hem efter ett par år, men några har valt att stanna. Nyligen har en ny grupp portugisiska tandläkare rest runt till några av klinikerna.

– Responsen var mycket bra. Förhoppningsvis kommer en del av dem att flytta hit för att jobba, säger Monica Lagerström.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch