Praktikbrist ett problem för snabbspåret
Arbetsförmedlingen har gjort en lägesbedömning av snabbspåren till bland annat svensk tandläkarlegitimation. Foto: Lennart Perlenhem

Praktikbrist ett problem för snabbspåret

Arbetsmarknad 18 okt 2016
Dela artikeln
Bristen på praktikplatser bromsar snabbspåret till svensk legitimation för nyanlända tandläkare. Det konstaterar Arbetsförmedlingen i en utvärdering.

Snabbspår för nyanlända inom flera legitimationsyrken togs fram redan i december förra året och en checklista för arbetsgivare har funnits sedan i februari. I stort sett har snabbspåret för yrken inom hälso- och sjukvård kommit långt, skriver Arbetsförmedlingen i sin lägesbedömning. Men att få fram praktikplatser för nyanlända tandläkare är en utmaning på flera håll.

Bristen på praktikplatser gäller både kortare praktik inför Socialstyrelsens kunskapsprov och den praktiktjänstgöring som ingår processen för att få svensk legitimation.

Myndigheten skriver att det krävs en närmare dialog med arbetsgivare för att möta behovet av praktikplatser.

Till det positiva för snabbspåren hör bland annat att Socialstyrelsens handläggningstider reducerats och att den information som finns om vägen till legitimation har översatts till engelska och arabiska.

Tandläkartidningen har tidigare skrivit om problemen med snabbspåret för tandläkare.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch