Prilokain gör nervblockaden mindre smärtsam

Forskning 3 maj 2018
Dela artikeln
Att lägga en nervblockad genom att först ge en injektion av prilokain 4 procent följt av en injektion lidokain 2 procent + 1:100 000 adrenalin är signifikant mindre smärtsamt än att göra det med två injektioner av bara lidokain 2 procent + 1:100 000 adrenalin.

Det kan amerikanska forskare visa efter att ha testat båda bedövningsmetoderna på 118 friska frivilliga. Försökspersonerna lottades till att få en av de två blockaderna på en slumpvis vald sida i munnen. Vid ett nytt besök fick de den andra blockaden på samma sida i munnen, på så vis var alla sina egna kontrollpersoner. Prilokain + lidokain gav en både snabbare och mer smärtfri blockad.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch