”Privata aktörer inget hot mot folktandvården”

23 apr 2012
Dela artikeln
De nya aktörerna på tandvårdsmarknaden är inget hot mot folktandvården. Bristen på tandläkare i glesbygden är ett större problem, tycker Eva Ljung, ordförande i Sveriges folktandvårdsförening.

Under senare år har flera privata tandvårdskedjor och stora lågpriskliniker startats i Sverige. Men folktandvården ser inte någon generell minskning av patienter och tandläkare hoppar inte av i större utsträckning än tidigare, berättar Eva Ljung, tandvårdsdirektör i Uppsala.

– De nya aktörerna påverkar inte folktandvården speciellt mycket. Det har alltid varit så att en del tandläkare vill prova något annat efter en tid inom folktandvården, men det märks inte mer nu än tidigare, säger Eva Ljung, som i höstas efterträdde Raimo Pälvärinne som ordförande i Sveriges folktandvårdsförening, en sammanslutning för landets tandvårdschefer.

Små kliniker konkurreras ut?

Eftersom folktandvården inte känner av en utökad konkurrens från privattandvården, undrar Eva Ljung om de nya stora privata klinikerna snarare har kommit till på bekostnad av små privata praktiker.

– Åtminstone i glesbygden är det svårt att sälja enmanspraktiker. De unga vill istället arbeta på större kliniker, säger hon.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 6 2012, ute runt den 3 maj.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch