Privattandvården tar över befolkningsansvar

1 nov 2011
Dela artikeln
Privata tandvårdsföretag har befolkningsansvaret för tandvården i 13 av 48 områden i Stockholms län nästa år.

Befolkningsansvaret innebär att vårdgivaren ska se till att barn och ungdomar i området får regelbunden tandvård om de inte har valt tandvård hos andra vårdgivare samt att vuxna får akut tandvård om de behöver det.

Områdesansvaret för barn och vuxna inom allmäntandvården i Stockholms län gick ut på upphandling i våras. Nio vårdgivare hade visat intresse när anbudstiden gick ut i juni. Sju uppfyllde landstingets krav och gick vidare till utvärdering. Efter utvärdering antog Stockholms läns landsting det anbud med lägst pris i varje område.

Fyra privata tandvårdsföretag har fått områdesansvaret för första gången.

Tandea AB har befolkningsansvaret för tandvården i Skärholmen, Botkyrka Norra och Huddinge Östra. Tandea är ett privat tandvårdsföretag med kliniker i Skärholmen och Norsborg. Vid årsskiftet öppnas även en klinik i Skogås.

Tidigare har folktandvården haft befolkningsansvaret i Skärholmen och Skogås och Distriktstandvården Sverige har haft ansvaret i Botkyrka/Alby.

Louise Myrén AB får befolkningsansvar i området Norrmalm, Michael Scheins tandklinik AB ansvarar i Solna och Brotandläkarna AB får befolkningsansvar i Upplands Bro.

Distriktstandvården Sverige AB behåller områdesansvaret i Järfälla, Sundbyberg, Upplands Väsby, Salem, Norrtälje Östra, Södertälje Södra och Nykvarn.

I Spånga och Vaxholm har ingen visat intresse för att ta befolkningsansvaret. Stockholms läns landsting har tagit kontakt med vårdgivare i områdena, men det är inte klart vilka som får befolkningsansvaret.

Folktandvården i Stockholms län AB behåller befolkningsansvaret i 33 av 48 områden i Stockholms län.

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch