Procastchefer åtalas för grova ekobrott

Dentvision 15 jun 2017
Dela artikeln
Grovt bokföringsbrott, grovt svindleri, grovt bedrägeri. Det är några av brotten som två chefer i företaget Procast Media åtalas för. Domen meddelas i juli.

Procast Media drev Dentvision, en televisionskanal för väntrum. Företaget gick i konkurs i början av mars 2011.

Hundratals tandläkare blev lurade att tro att de skulle få väntrumstelevision gratis. De betalade månadshyror till finansbolag för monitorer och utrustning som enligt avtal skulle subventioneras till 100 procent av Procast Media.

Företaget planerade att få sina intäkter från reklam, men det visade sig vara svårt att sälja reklam till väntrumstelevision.

Blev dyrt för tandläkarna
När Procast hamnade på obestånd började ersättningen från företaget till tandläkarna utebli, men tandläkarna tvingades fortsätta betala dyra månadshyror till finansbolagen.

Avtalen varierade, men i många fall rörde det sig om en månadskostnad på nästan 2 000 kronor per skärm i flera års tid, även efter att Procast hade gått i konkurs.

Huvudförhandlingen har hållits i maj och juni i år, efter flera års förseningar.

Rättens ordförande var jävig
Anmälan kom till Ekobrottsmyndigheten 2011 och åtal väcktes i april 2015. Varför drar det ut på tiden?
– Förundersökningen var inte helt enkel, det tog ett tag att genomföra den. En huvudförhandling var utsatt för ett år sedan, men blev inställd på grund av att rättens ordförande var jävig, berättar Ted Murelius, åklagare på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
  1. Kommentar från hÅKAN sUNDQVIST 30 juni 2017:

    Finns möjlighet att återfå nått från dessa idioter.?
    Minns ej det juridiska

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch