Procastchefer döms för ekobrott

Ekobrott 24 jul 2017
Dela artikeln
Drygt sex år efter väntrumsteveföretaget Procast Medias konkurs, har företagets dåvarande vd dömts för bokföringsbrott, grovt bedrägeri och bedrägeri.

Procast Media drev Dentvision, en televisionskanal för väntrum. Företaget gick i konkurs i mars 2011.

Hundratals tandläkare blev lurade att tro att de skulle få väntrumstelevision gratis. De flesta hade två avtal: ett hyresavtal och ett subventionsavtal.

Avtalen varierade, men ofta rörde det sig om en månadskostnad på uppåt 2 000 kronor per skärm som tandläkarna skulle betala till ett finansbolag i flera års tid. Utrustningen subventionerades till en början till 100 procent av Procast Media, vars affärsidé var att tjäna pengar på reklam.

När Procast hamnade på obestånd började ersättningen till tandläkarna utebli. Kvar var hyresavtalen, och tandläkarna fick fortsätta betala även efter att Procast Media hade gått i konkurs.

Bokföringsbrott
Efter ett antal års fördröjning har nu två av Procasts chefer dömts för ekobrott i Stockholms tingsrätt. Den ena döms för bokföringsbrott, grovt bedrägeri och bedrägeri och den andra för bokföringsbrott.

Företagsledarna döms till dagböter men inga fängelsestraff. Den ena ska betala sammanlagt 54 000 kronor och den andra knappt 25 000 kronor.

De dömda har förnekat samtliga brott och kan överklaga domen till hovrätten fram till på fredag.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch