Protest mot omorganisation i Jämtland

6 dec 2012
Dela artikeln
Elva klinikchefer byts ut mot sju områdeschefer inom Folktandvården i Jämtland vid årsskiftet. Tjänstetandläkarna riktar kritik mot omorganisationen.

– Tyvärr vill ledningen inte längre att det ska vara möjligt att ha en kombinationstjänst som både kliniker och chef. På sikt riskerar det att göra tjänsterna mindre attraktiva när en naturlig karriärväg nu stängs, säger Hans Norén, ordförande i Jämtlands TT-avdelning.

Två av de nya områdescheferna är tandläkare. Folktandvårdens ledning motiverar omorganisationen med att styrningen blir enklare med färre chefer samt att det är en anpassning till chefstrukturen inom resten av Jämtlands läns landsting.

– Många chefer upplever sig idag klämda mellan att vara kliniker och chefer. De har helt enkelt inte tid att vara chefer och föra dialog med medarbetarna eller varandra, säger tandvårdschef Kristin Gahnström Jonsson.

– Men det är inget definitivt stopp för att arbeta kliniskt under en mindre del av arbetstiden. En del av de nya cheferna kommer att göra det.

Trots kritiken har TT-avdelningen hållit en låg profil i förhandlingar om ny organisation.
– Det här bygger på ett påbud från landstingsledningen om att tandvården ska rätta in sig i ledet organisationsmässigt. Så det har inte varit lönt att lägga energi på att protestera, säger Hans Norén.

Text: Fredrik Mårtensson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch