Raka vägen inget för Java
”Jag var inte alls inne på att forska när jag var student, men jag blev erbjuden en tjänst som jag inte kunde tacka nej till”, säger Java Walladbegi. Foto: Gustav Gräll

Raka vägen inget för Java

Porträttet 20 jun 2018
Dela artikeln
Han gick en halv tandläkarutbildning i Rumänien och resten på hemmaplan i Sverige. 2013 blev han årets tandläkar­student i Göteborg och det öppnade nya ­dörrar. Om allt går som planerat får Java Walladbegi doktorshatt nästa år. Drömmarna om framtiden är stora.

Java Walladbegi kom inte in på tand­läkar­programmet i Sverige. Betygen ­räckte inte till. Halvvägs igenom en engelskspråkig tandläkarutbildning i Rumänien bytte han till Göteborg – där han så småningom blev årets student.

Java Walladbegi
Ålder: 30 år.
Familj: Föräldrar, två äldre systrar och en lillebror i Göteborg.
Bor: I Stockholm.
Utbildning: Tandläkarexamen, ­Göteborg, 2014.
Jobb: Har en doktorandtjänst, arbetar kliniskt 40 till 50 procent.
Fritid: Tränar simning och löpning, reser, umgås med vänner, tittar på fotboll (hejar på Barcelona).
Senaste tandläkarbesöket: Två år sedan senaste fullständiga undersökningen.
På nattduksbordet: Thomas Eriksons ”Omgiven av idioter”.
Oanade talanger: Spelade fotboll på hög ungdoms­nivå tills en höftskada satte stopp för fotbollskarriären.

Det måste kännas som värsta revanschen – som att vara Zlatan inför folkets jubel ­efter att ha gjort mål och tagit hem segern i en avgörande match.

Java Walladbegi är mer anspråkslös i sin beskrivning:

– Det var kul att bli årets student. Vägen behöver inte vara spikrak. Det går att lyckas även om man inte tar den enklaste vägen.

Senare under intervjun utvecklar han vad framgångarna har betytt för honom:

– Jag har fått kämpa väldigt hårt för det jag har uppnått – och jag är glad att jag har fått göra det. Det visar att folk som kommer som flyktingar och växer upp i förorten kan komma långt.

Som sexåring kom Java, som egentligen heter Joanro, med sin familj till Sverige från Kurdistan. Familjen bosatte sig i Göteborgsförorten Tynnered. Föräldrarna talar olika kurdiska språk, så Java var tvåspråkig redan då. När han började i förskolan i mitten av 1990-talet blev svenska hans tredje språk.

Redan som 15-åring visste han att han ville bli tandläkare, men i stället för att satsa helhjärtat på plugget lade han mycket tid på fotboll och ansågs vara en av Göteborgs största talanger. Betygen från gymnasiet var för låga och högskole­provet var inget han tänkte på då.

– Mina föräldrar är inte akademiker och det var ingen som guidade mig, förklarar han.

Rekryterad till Transsylvanien

Java och andra svenska studenter som inte kom in på tandläkarprogrammet i Sverige blev rekryterade till en sexårig tandläkarutbildning i staden Cluj-Napoca i Transsylvanien i Rumänien.

– När möjligheten att studera utomlands kom hakade jag på, berättar han.

Mot betalning hjälpte ett företag till med information och lotsade honom igenom antagningsbyråkratin. Han började läsa i Cluj höst­terminen 2007.

Kursavgifterna till universitetet kostade en slant, men det var relativt billigt att leva i Cluj och Java klarade sig på studiebidrag och studielån från CSN.

Blivande tandläkare och läkare

Utbildningen i Cluj innehöll mycket allmän medi­cin och teori. De första två åren var de flesta föreläsningarna gemensamma för blivande läkare och tandläkare. Dagarna var långa. Det var cirka 40 timmar i veckan med schemalagda före­läs­ningar och praktiska inslag. Att plugga på egen hand kom till utöver det.

– Det var tuffa studier, mycket kvantitet. Lärar­na ställde frågor på detaljnivå och förväntade sig att du skulle kunna svara. Jag härdades och lärde mig ta in mycket.

Utbildningen krävde också sommarpraktik inom tandvården. Java jobbade en månad per sommar i tre år på Folktandvården Tuve i Göte­borg och fick på så sätt en inblick i hur svensk tandvård fungerade.

Föreläsningar på rumänska

Den teoretiska delen av utbildningen skulle ges på engelska hela studietiden, men när han började på sjunde terminen hade skolan ändrat sig och föreläsningarna var på rumänska.

Java sökte in på tandläkarutbildningarna i Göte­borg och Stockholm. Han kom in hemma i Göte­borg men fick hoppa in på fjärde terminen, vilket innebar att han tappade ett par terminer.

“I stället för hårt, hårt, hårt, hårt, hårt var det struktur och kursplaner som gällde.”

Det gjorde ingenting, tyckte han, men från början hade han ambivalenta känslor för att byta universitet. Det var skönare att plugga på hemma­plan där han kunde bo hos sin familj, men samtidigt hade han efter tre år i Rumänien byggt upp ett liv som han trivdes med och det var tråkigt att lämna vännerna.

Att börja studera i Sverige igen var en stor omställning.

– I stället för hårt, hårt, hårt, hårt, hårt var det struktur och kursplaner som gällde, minns han.

Målet med att åka till Rumänien var att bli tandläkare i Sverige.

I dag tycker han absolut att det var rätt beslut.

– Mitt mål med att åka till Rumänien var att bli tandläkare i Sverige. Utbildningen här har större resurser, en hög standard och är internationellt erkänd på ett annat sätt.

Samtidigt tvekar Java Walladbegi inte att rekommendera studenter att söka sig utomlands om de inte har betyg att komma in på tandläkarutbildningen i Sverige.

Personlig utveckling

Själv är han glad för åren i Rumänien. De var nyttiga för hans personliga utveckling och även yrkesmässigt.

Han blev mer uthållig, mognade som ­person och blev mer självständig. Det var kul att stå på egna ben och träffa nya människor. Och han fick möjlighet att tänka sig in i en annan livs­situation.

– Det finns mycket som man tar för givet i Sverige som inte är givet i utlandet, konstaterar han.

Karies och förfallna bett

Studierna i Rumänien gav honom också möjlighet att se patienter med en helt annan oral hälsa än vad man normalt får se i Sverige.

– Det var mycket karies och förfallna bett. Allt var mer extremt.

Hösten 2013, när Java gick nionde terminen, utsågs han till årets student i Göteborg.

I prismotiveringen beskrevs han som ”mycket trevlig, duktig och ödmjuk”. Han berömdes för att ha ett professionellt förhållningssätt och för att han alltid var påläst inför nya behandlingar. Han visade också ”stor ödmjukhet, empati och respekt för patientens önskemål och behandlingsbehov” och hade ”en mycket god sam­arbets­förmåga”.

“Jag var inte alls inne på att forska när jag var student, men jag blev erbjuden en tjänst som jag inte kunde tacka nej till.”

Utmärkelsen ledde till att han sedan blev ”headhuntad” av Mats Jontell, då professor i oral medicin i Göteborg, till ett forskningsprojekt om förebyggande vård för patienter med cancer.

– Jag var inte alls inne på att forska när jag var student, men jag blev erbjuden en tjänst som jag inte kunde tacka nej till. Jag tog examen i juni 2014 och började på en doktorandtjänst hösten därpå.

Doktorandtjänsten var till en början på halvtid och han har kombinerat den med klinisk tjänstgöring i varierande omfattning inom folktandvården i Göteborg och Stockholm. I dag jobbar han mest med akuttandvård, men på sikt vill han bli specialist i käkkirurgi.

Lindra oral mukosit

Forskningsprojektet handlar om ett sätt att före­bygga eller lindra oral mukosit hos blod­cancerpatienter med myelom och lymfom.
Oral mukosit är en biverkning som drabbar ­cirka 80 procent av alla patienter som får högintensiv cellgiftsbehandling inför en stamcellstransplantation i samband med cancer.

De som drabbas får omfattande sår och har ofta så ont att de måste behandlas med stora doser morfin för att lindra smärtan. Oral mukosit gör det svårt att äta vilket kan leda till under­näring, viktminskning och en försämrad livskvalitet. Om cancerbehandlingen måste ändras eller avbrytas kan det också innebära dyrare vårdkostnader.

– I dag görs egentligen ingenting för att förebygga eller lindra oral mukosit. I bästa fall får patienterna tugga på isbitar, men eftersom de är extremt infektionskänsliga är vanligt vatten inte tillräckligt rent. Vårdavdelningar tvingas frysa ned sterilt vatten. Det är så pass omständligt att de flesta patienter i världen inte behandlas alls, säger Java Walladbegi.

Kyler munslemhinnan

Förutom doktorand i Göteborg har han även titeln projektledare vid flera universitetssjukhus och medverkar i forskningsstudier i Storbritannien och Nederländerna.

– Jag undervisar också på käkkirurgen i Göteborg och handleder fem studenter på tandläkarutbildningen där.

Forskningen går ut på att utvärdera en intraoral anordning som kyler ned munslemhinnan. Om den fungerar bra blir det en kommersiell produkt.

– Förhoppningen är att metoden kan hjälpa många människor som lider av ett allvarligt och vanligt förekommande problem.

180 blodcancerpatienter

I Sverige genomgår över 200 patienter om året stamcellstransplantation.

Java berättar stolt att han själv har designat projektet och dragit in över en miljon kronor i anslag till det.

– Jag leder världens största kliniska studie i sitt slag. 180 blodcancerpatienter på fyra stora sjukhus följs i 28 dagar från att de får sin cellgifts­behand­ling, om mukositen kvarstår så länge. Vi är först i världen med att utveckla en alternativ kylbehandling. Det finns inget gjort på detta, säger han.

Munkylare

Munkylaren liknar en upp-och-nedvänd bettskena med flärpar som ligger an mot slemhinnorna. Den kopplas till ett slutet bärbart kyl­system som pumpar runt kallt vatten. I dag är den gjord av plastmaterial, men den kommer att göras i silikon, som blir bekvämare för patienten, berättar han.

Hittills har två artiklar publicerats i vetenskapliga tidskrifter och en till är på gång. Går allt som planerat är doktorsavhandlingen klar nästa år.

Javas handledare, Mats Jontell, är i dag professor emeritus och klinisk rådgivare åt företaget som utvecklar den intraorala kylanordningen till en kommersiell produkt.

“Jag vill kombinera forskning med kliniskt arbete. Att bli professor på Harvard är drömmen.”

När Java Walladbegi är klar med avhandlingen hoppas han kunna fortsätta med en forskningskarriär.

– Jag vill kombinera forskning med kliniskt arbete. Att bli professor på Harvard är drömmen, säger han och lägger till med ett leende:

– Det kommer väl aldrig att hända, men man måste våga drömma stort för att ens ha en chans.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Gustav Gräll

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Porträttet"

Först i Sverige på ny professur

Porträttet Från en avhandling om kromosomavvikelser till ­forskning om tandvårdsrädsla och en ­professur i ­odonto­logisk ­psykologi. Steget kan tyckas långt men för ­psykologen Ulla Wide har karriärvalen styrts av möjlig­heten att ­kombinera forskning med klinisk verksamhet.
21 dec 2020
Plusmaterial

Tandläkare kan rädda liv

Porträttet Bengt Hasséus, docent i oral medicin, har ägnat sin forskar­karriär åt att förstå hur immunsystemet reagerar i förstadier till cancer. Han vill att Sveriges tandläkare och tandhygienister i ännu större utsträckning än i dag ska se sig som en del av hälso- och sjukvården.
18 nov 2020
Plusmaterial

Leendets mästare

Porträttet Efter ett långt arbetsliv har Clas Oscarsson fortfarande ett smittande engagemang och driv att lära sig mer. Estetisk tandvård ligger närmast hjärtat, att göra snyggt och ­patienten glad. Nästa år blir han president för ­Swedish Academy of Cosmetic Dentistry (SACD).
20 okt 2020
Plusmaterial

Hon samlar kunskap om samers hälsa

Porträttet Bristande kunskap om samers hälsa har länge gett ­Sverige internationell kritik. Christina Storm ­Miennas egen samiska bakgrund har väckt hennes intresse för forsknings­fältet – finns det skillnader i hälsa mellan samer och övrig befolkning?
29 sep 2020
Plusmaterial

Hon månar om de utsatta

Porträttet Patricia De Palma har ett driv som tagit henne ­genom en tuff universitetsutbildning, till ett nytt land, ett nytt språk och en drygt tjugoårig karriär vid ­Karolinska ­Institutet. Sedan den 1 juli är hon tandvårdschef vid läro­sätets universitetstandvård.
5 aug 2020
Plusmaterial

Han vill inspirera till att starta eget

Porträttet Han vill vara med där det händer, och har ett långt ­engagemang för tandläkaryrket. Patrik Andrén, ny ordförande för Tandläkare – Egen Verksamhet (TEV), ser utmaningar för privattandvården både i coronakrisen och politiskt.
17 jun 2020
Plusmaterial

Han sätter laget före jaget

Porträtt Chaim Zlotnik, ordförande för Sveriges Tandläkar­förbund, ser kraften i att göra saker tillsammans och styrkan i förbundets varumärke när tandvården behöver tackla en verklighet som ingen har upplevt tidigare.
5 maj 2020
Plusmaterial

Tandläkaren i skogen

Porträttet Anders Sundh startade nytt för att trappa ner. I Storrödningsberg driver han mottagning för att möta vårdbehovet lokalt och som vidareutveckling av en unik nischning tillsammans med hustrun ­Marita, specialistläkare i psykiatri.
30 mar 2020
Plusmaterial

Hon hämtar kunskap från kliniken

Porträttet 40 år inom tandvården – det är lång tid för det är lång tid för en disputerad tandläkare som bara är 57 år. Annika Julihn började som tandsköterske­elev 1979. I dag är hon specialist i pedodonti vid Eastman­institutet i Stockholm och arbetar med ett praktik­baserat forskningsnätverk inom barntandvården.
19 feb 2020

Kariolog med brett perspektiv

Porträtt En ständig nyfikenhet, och ett intresse för karies­sjukdomen, ledde Álfheiður Ástvaldsdóttir från ­norra Island till Sverige. Sedan ett år tillbaka är hon odontologisk sakkunnig vid Socialstyrelsen.
5 feb 2020
Plusmaterial

Med hjärtat i Gällivare

Porträtt Efter många år på folktandvården tänkte Clivia Erdel-Kickeritz sadla om och bli truckförare i gruvan. Men så kom möjligheten att starta eget i det expansiva Gällivare.
21 okt 2019
Plusmaterial

Han satsar på Seskarö

Porträttet På Seskarö i Haparanda skärgård har den tyske tand­läkaren ­Daniel Look inrättat sin klinik. Här tar han emot ­patienter från en stor del av Norr­botten, och siktar på att även bygga upp ett patient­boende. Men det var lugnet som fick honom att flytta hit.
30 sep 2019
Plusmaterial

Hon vill se smarta flöden

Porträtt Brist på personal och en växande andel friska patienter är två faktorer som förändrat villkoren för svensk tandvård. Om folktandvården ska klara sitt befolkningsuppdrag så behövs helt nya arbetssätt, menar ­Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala och ­ordförande i ­Sveriges ­Folktandvårdsförening.
22 jul 2019
Plusmaterial

Hon styr i Stockholm

Porträttet Efter bland annat flera chefsjobb inom folktandvården och uppdrag som landstingsdirektör, har Eva Ljung det jobb hon vill ha: vd för Folktandvården Stockholm. För det är inom tandvården hon trivs bäst och känner att hon kan göra skillnad.
20 maj 2019
Plusmaterial

Han ser hot – och möjligheter

Porträtt Ebola, koleratoxin och misstankar om bio­logisk krig­föring är vardagsmat för Ørjan Olsvik, ­professor i medicinsk mikrobiologi vid universitetet i Tromsø. Men det är i antibiotikaresistensen han ser ett av de största framtidshoten.
23 apr 2019
Plusmaterial

Studenten i toppen

Porträtt Ett års jobb som tandvårdsbiträde var en bra ­språngbräda in i tandläkaryrket tycker Aylin Marinova, nybliven ­ordförande i Tandläkarförbundets studerandeförening. I dag går hon åttonde terminen på Karolinska institutets tandläkarutbildning.
27 mar 2019
Plusmaterial

Prefekten som lägger kariespusslet

Porträttet I somras blev Peter Lingström ny prefekt i Göteborg. ­Samtidigt fortsätter han att forska och utbilda kring ­karies, en komplex sjukdom där det alltid finns mer att upptäcka.
29 jan 2019
Plusmaterial

Hon vill att du vågar fråga

Porträtt För Pernilla Juréus är det självklart att tandvården ska ställa frågor vid misstankar om våld i nära relationer. Det är en del av uppdraget, anser hon.
27 dec 2018
Plusmaterial

På väg till Karesuando

Porträttet Livet har bjudit på omvägar, men målet för Evelina ­Marainen har alltid varit att komma hem till nejden kring Karesuando, där Sveriges nordligaste tandvårdsklinik finns.
26 nov 2018

Musiken får vänta

Porträttet För småstadstjejen Lovisa Cehlin har musik alltid varit en viktig del av livet. Hon har spelat fiol i stora orkestrar och sjungit i musikaler. Under en kombinerad musik- och volontär­resa fann hon både kärleken och sitt kall i livet. ”Jag kan hjälpa fler som tandläkare än som artist.”
23 okt 2018
Plusmaterial

Mer tid för framtiden

Porträttet I höst kliver Bent Petersen av posten som ordförande för Sveriges Folktandvårdsförening. Men engagemanget för framtiden är fortfarande starkt, både när det gäller folkhälso­frågor och den digitala utvecklingen.
2 okt 2018
Plusmaterial

Han lyssnar och vill lära

Porträtt Det får gärna vara komplext: en flerdagarskurs, ett nytt it-system, eller att samla ihop och förmedla olika ­åsikter. Stefan Adregårds drivkraft är att förstå och lära sig ­saker. Han har många uppdrag, det senaste som ledamot i Tandläkarförbundets fortbildningsråd.
5 sep 2018
Plusmaterial

Med hjärtat i glesbygden

Porträttet Han var inte bland de första att hoppa på det digitala tåget, men gjorde så med besked sedan beslutet tagits. Staffan Söderströms digitala resa sker för och med ­patienterna i Västerbottens inland.
13 aug 2018
Plusmaterial

Han vill SKaPa jämlik tandhälsa

Porträttet Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit ­(SKaPa) kan användas för att hitta ojämlikheter i den orala hälsan. Registret går också att använda för att se i vilken utsträckning tandvården är jämlik. Det berättar Lars Gahnberg, Skapas nye registerhållare.
22 maj 2018
Plusmaterial

Hygienisternas hängivna härförare

Porträttet Hon har alltid varit engagerad och haft en vilja att försöka ­påverka. Efter tio år som ordförande för Sveriges Tandhygienist­förening ser det ut som om Yvonne Nyblom får se en segdragen kamp ge resultat: en treårig utbildning för tandhygienister.
27 mar 2018
Plusmaterial

“Jag har alltid längtat tillbaka till tandvården”

Porträttet 2008 blev Angeles Bermudez-Svankvist generaldirektör på Arbetsförmedlingen efter ett antal år på olika chefsjobb inom tandvården. I dag, tio år senare, har hon återvänt till tand­vården och ett jobb som allmäntandläkare i Uppsala.
22 feb 2018

Hon fick fyra minuter

Porträttet Hon kan göra sin forskning begriplig på fyra minuter. Det gav tävlingsmänniskan Birgitta Häggman Henrikson en bronsmedalj i Forskar Grand Prix 2017.
30 jan 2018
Plusmaterial

Yvig mångsysslare

Porträttet Många känner Bengt Franzon från hans tid som stridbar ordförande för privattandläkarna inom Tandläkarförbundet. Nu har han slutat arbeta som tandläkare och forskar om hur det svenska tandvårdssystemet växt fram och fungerat.
10 jan 2018
Plusmaterial

Doldisen bakom tandvårdsstödet

Porträttet Lars Sjödin, Försäkringskassans högsta expert på tandvård, var med och utformade tandvårdsstödet redan från början. Med ett enkelt direktiv – ”gör ett högkostnadsskydd som är helt nytt och går att förändra” – deltog han i utformningen. I dag är han mycket nöjd med resultatet.
13 nov 2017

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch