Regeringen satsar pengar på validering
Utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP), arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), statsminister Stefan Löfvén (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke (MP) presenterade några av regeringens budgetsatsningar på Rosenbad. Foto: Skärmdump från video på regeringen.se.

Regeringen satsar pengar på validering

Budgetproposition 2015 10 sep 2015
Dela artikeln
Socialstyrelsen får 65 miljoner kronor nästa år för att snabba på processen med validering av utländska vårdutbildningar.

Det framkom vid en presentation av några av regeringens budgetsatsningar idag.

Regeringen anser att det tar för lång tid idag för personer med vårdutbildningar från länder utanför EU att få svensk legitimation. Pengarna ska Socialstyrelsen därför använda till att korta handläggningstiderna genom att anställa fler handläggare och genomföra fler kunskaps- och lämplighetsprov.

I sin satsning på validering anslår regeringen också ökade anslag till Universitets- och högskolerådet (UHR) för att snabbare kunna bedöma utländsk utbildning och mer pengar på kompletterande utbildning för personer med till exempel en tandläkarutbildning från ett land utanför EU.

Regeringen tänker också inrätta en valideringsdelegation som har i uppdrag att följa, stödja och samordna ett intensifierat utvecklingsarbete på området.

Läs mer om satsningen i regeringens promemoria om investeringar för snabbare etablering (pdf).

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch