Regeringen vill göra det lättare att stänga av tandläkare från tandvårdsstödet

Tandvårdsstödet 5 sep 2018
Dela artikeln
I ett nytt förslag föreslår regeringen att Försäkringskassan ska kunna avansluta tandvårdsgivare eller behandlare från det elektroniska systemet för statligt tandvårdsstöd om de medvetet missbrukat tandvårdsstödet.

Hittills har Försäkringskassan haft begränsade möjligheter till sanktioner mot tandläkare som missbrukar det statliga tandvårdsstödet. Det kan handla om överrapportering av fler eller dyrare åtgärder och i ett fåtal fall kopplingar till organiserad brottslighet (se artikel på sidan 20).

– Med de här förslagen vill vi skärpa upp reglerna så att Försäkringskassan kan avansluta tandläkare från det statliga tandvårdsstödet, säger socialminister Annika Strandhäll.

Försäkringskassan föreslås också få besluta att anslutningen ska upphöra om det hos vårdgivaren har tillkommit en person i ledande ställning som tidigare har brutit mot reglerna inom det statliga tandvårdsstödet.

Slutligen föreslås det att samtliga vårdgivare ska bli skyldiga att anmäla till Försäkringskassan vid tillsättning av personer som har en ledande ställning, eller på annat sätt har ett bestämmande och inflytande.

Förslaget går nu ut på remiss, bland annat till Sveriges Tandläkarförbund. De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 februari 2019.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch