”Riksstämman är unik”
Att planera Odontologisk Riksstämma är ett spännande uppdrag som ger mycket, tycker Andreas Cederlund, ordförande i riksstämmenämnden.

”Riksstämman är unik”

11 nov 2013
Dela artikeln
RIKSSTÄMMAN 2013. Estetik står i fokus när årets odontologiska riksstämma drar igång på torsdag på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Riksstämman är unik. Det vetenskapliga programmet blandar forskning och kliniska tillämpningar, säger Andreas Cederlund, ordförande i riksstämmenämnden.

– Produktmässan är ett viktigt komplement. Den är så stor att bara de största mässorna i landet kan ta emot den. Kombinationen gör riksstämman och Swedental till en social mötesplats där tandläkare kan träffa kolleger och gamla kurskamrater, lära sig något nytt och köpa något till kliniken.

Till vardags arbetar Andreas Cederlund som specialisttandläkare i odontologisk radiologi och som sakkunnig på Socialstyrelsen där han följer upp och utvärderar tandvården.

Forskningsrapporter presenteras

– I år har vi 100 forskningsrapporter med på riksstämman. Dessa spänner i år över samtliga ämnesområden och ger en aktuell bild av det senaste inom odontologisk forskning, ofta med regional och klinisk anknytning, säger Andreas Cederlund.

– Det är spännande program som inte alltid får den uppmärksamhet som de förtjänar. Det är också ett bra tillfälle för den som har det minsta intresse för forskning att träffa etablerade forskare och knyta kontakter.

Minikurs med David Winkler

– En nyhet för i år är att vi som enda program på lördagen har en minikurs med David Winkler, en internationellt efterfrågad föreläsare. De som vill höra David Winkler men som inte har möjlighet att gå på riksstämman torsdag och fredag kan lösa entré till lördagens program, berättar Andreas Cederlund.

Deltagaravgiften till riksstämman går i första hand till omkostnaderna. Blir det ett överskott går det tillbaka till tandvården i form av anslag och priser till odontologisk forskning. Hittills har det blivit runt en miljon kronor om året till forskning.

Estetik och etik

Några andra programpunkter som Andreas Cederlund puffar lite extra för:

* Det vita och det röda: estetisk tandvård i förändring (fredag förmiddag)

* Det högteknologiska konsthantverket för patientens bästa, en föreläsningsserie som i fyra delar tar upp patientens leende och kommunikation mellan tandläkare och tandtekniker, estetik i avtagbar protetik, zirkoniabroar samt guidad implantatkirurgi. (fredag eftermiddag)

* Årets etiska kafé, som tar upp etik och estetik. Hur gör man med patienten som ur ett odontologiskt perspektiv har ”perfekta” tänder, men vill få ”perfekta” tänder med hjälp av skalfasader? (fredag eftermiddag)

Läs mer i riksstämmekatalogen.

I katalogen finns även särskilda tips för tandsköterskor, tandhygienister och tandtekniker.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat ""

Zirkonia i fokus på riksstämman

RIKSSTÄMMAN 2013. Kronor i zirkonia blir snygga och går inte sönder. Men materialvalet förutsätter att man behärskar bettfunktion.
14 nov 2013

Fler känner till riktlinjerna i Gävleborg

RIKSSTÄMMAN 2013. Trots att tandvården ska anmäla misstankar om barn som far illa görs det inte i någon större utsträckning. Det har folktandvården i Gävleborg ändrat på.
15 nov 2013

Gamla vänner blir som nya

RIKSSTÄMMAN 2013. De gick på tandläkarutbildningen i Stockholm tillsammans på 1990-talet. Nu återförenas de på årets odontologiska riksstämma.
15 nov 2013

”Man lär sig mest av sina misstag”

Älska det du gör. Var passionerad och entusiastisk. Och lär dig av dina misstag. Det råder David Winkler, ordförande i International Federation of Esthetic Dentistry.
19 dec 2013

Få anmäler misstanke om barn som far illa

RIKSSTÄMMAN 2013. Misstänker du att ett barn far illa? Som tandläkare är du skyldig att genast anmäla det till socialnämnden. Det gör långt ifrån alla.
12 nov 2013

Läckra löpsedlar

Vid årets riksstämma bjöd Tandläkartidningen Swedentalbesökarna på möjligheten att skapa en egen löpsedel. Många nappade på idén och över 200…

19 dec 2013

Årets studenter stolta och överraskade

RIKSSTÄMMAN 2013. Fyra studenter tar emot var sitt pris i dag på årets odontologiska riksstämma.
14 nov 2013
Plusmaterial

Etiskt café med estetik på menyn

RIKSSTÄMMAN 2013. Självklart håller Etiska caféet öppet även i år, nu med estetiska problemställningar på menyn.
13 nov 2013

Flera förbättringar för äldre

RIKSSTÄMMAN 2013. Det finns brister i äldres tandhälsa och tandvården för äldre, men förbättringar har gjorts på senare tid.
15 nov 2013

”Många oklarheter inom estetisk tandvård”

RIKSSTÄMMAN 2013. Intresset för estetisk tandvård är mycket stort och har ökat under senare år, men det finns få riktlinjer att hålla sig till.
13 nov 2013

Från guld till bländvitt

RIKSSTÄMMAN 2013. Dagens patienter nöjer sig inte enbart med hållbara restaurativa lösningar – de ska vara estetiskt tilltalande också.
12 nov 2013

Kritisk till skönhetshetsen

RIKSSTÄMMAN 2013. Om du kan övertala utseendefixerade patienter att deras tänder inte är perfekta, men att du kan fixa det, kan du tjäna mycket pengar på det.
14 nov 2013

Tidiga besvär i käkarna efter whiplash-skada

RIKSSTÄMMAN 2013. Många personer som råkar ut för en whiplash-skada har tidigt efter olyckan besvär från käklederna i form av smärta och trötthet vid tuggning.
14 nov 2013

”Mer och mer av estetiska ingrepp”

RIKSSTÄMMAN 2013. Hallå där, gamla kurskamraterna Eva Nuemüller Pooyon, privattandläkare Stockholm, och Sara Fuierer Hauge, privattandläkare i Norge!
14 nov 2013

”Är mässan mindre eller har jag vuxit?”

RIKSSTÄMMAN 2013. Hallå där, Shahram Pouladi, från Täbytandläkarna som är på Riksstämman för första gången sedan 1995.
15 nov 2013

”Det är ju här det händer”

RIKSSTÄMMAN 2013. Hallå där, Sara Magnusson, från Malmö och Ola Weding, Uddevalla. Båda står i Colosseums monter på Riksstämman/Swedental.
15 nov 2013

Konsten att säga nej

RIKSSTÄMMAN 2013. Ska tandläkare göra som de egentligen tycker, eller som patienten vill?
14 nov 2013

Fler mutansstreptokocker hos barn med övervikt

RIKSSTÄMMAN 2013. Barn med övervikt och fetma har större antal mutansstreptokocker i munnen än normalviktiga barn, enligt en studie i Göteborg.
15 nov 2013

”Perfektion är inte perfekt”

RIKSSTÄMMAN 2013. David Winkler tror på harmonisk asymmetri – inte perfektion.
15 nov 2013

Stora kunskapsluckor inom barntandvården

RIKSSTÄMMAN 2013. Det finns stora kunskapsluckor inom barntandvården. Det visar en pågående systematisk kartläggning.
15 nov 2013

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch