Röntgen viktig vid käkstörningar
Anna Rahm, specialist i odontologisk radiologi har ett nära samarbete med bettfysiologerna på Eastmaninstitutet kring patienter med käkfunktions-störningar. Foto: Christina Selander

Röntgen viktig vid käkstörningar

TEMA KÄKLEDEN 17 maj 2022
Dela artikeln
Specialister i odontologisk radiologi kan spela en viktig roll när det gäller bilddiagnostik och käkfunktionsstörning.

Käkfunktionsstörning är en vanlig orsak till smärta i munnen och ansiktet. För att ställa diagnos inom området temporomandibulär dysfunktion (TMD) är det ibland nödvändigt att komplettera anamnesen och den kliniska undersökningen med en röntgenundersökning.

Intraorala röntgenbilder och panoramaröntgen är vanliga i samband med smärtdiagnostik. De kan ge viktiga pusselbitar.

Rör det sig om hårdvävnadsdiagnostik kan datortomografi (Cone Beam Computed Tomography, CBCT) också vara motiverat. Vid mjukvävnadsdiagnostik kan magnetisk resonanstomografi (MR) ge bättre information.

Framför allt undersökningar med CBCT och MR görs av specialister i odontologisk radiologi.

– Vi samarbetar nära med bettfysiologerna på Eastmaninstitutet. Vi behöver då så mycket information som möjligt när vi gör radiologiska utredningar, säger Anna Rahm, övertandläkare i odontologisk radiologi vid Eastman röntgen.

CBCT eller MR kan vara motiverat för att ställa diagnos och ta reda på graden av vävnadsdestruktion vid olika typer av artrit som drabbar käkleden.

Vid misstanke om fraktur i käkleden är röntgenundersökning alltid indicerad. Panoramaröntgen kan ge en bra översiktbild, men den kan vara svårtolkad och behöver ofta kompletteras med CBCT.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Käkleden"

Käkleden – komplex och ofta krånglande doldis

Tema käkleden Orofacial smärta och käkfunktionsstörning besvärar upp emot 15 procent av befolkningen. Men underdiagnostik och ­underbehandling inom både sjukvård och tandvård gör att mer än 80 procent av dessa patienter, varav två tredjedelar är kvinnor, inte får behandling.
9 maj 2022
Plusmaterial

Så hjälper du patienter med käkledsbesvär

Tema käkleden Trots att smärta och funktionsstörning i käksystemet är mycket vanligt diagnosticeras och behandlas det alltför sällan. Men nu finns det en enkel och tydlig vägledning för diagnos och behandling av temporomandibulär dysfunktion (TMD), som baseras på trettio års datainsamling.
9 maj 2022
Plusmaterial

Här är käkens funktion i fokus

Reportage Hur stort kan du gapa? Två centimeter? Tre? Eller så att munhålan får samma volym som en fingerborg? Ett ägg? Vid avdelningen för klinisk oral fysiologi på Umeå universitetssjukhus både förfinar man metoderna för att mäta käkfunktion, och hjälper patienterna att träna käken.
16 maj 2022
Plusmaterial

Digital ordination för käkfunktion

Tema käkleden Det var lite si och så med följsamheten märkte Nancy Piltan när hon förskrev rörelseträning till unga patienter med temporomandibulär dysfunktion, TMD. Lösningen blev att digitalisera ordinationerna. Resultatet blev en app.
24 maj 2022
Plusmaterial

Orofacial smärta – identifiering, diagnostisering och behandling i allmäntandvården

Vetenskap Trots att drabbade patienter påverkas påtagligt negativt av orofacial smärta finns än i dag en allvarlig underdiagnostik och underbehandling i både tandvård och sjukvård – mer än 80 procent av dessa patienter, majoriteten kvinnor, får inte behandling. Nu har en effektiv modell tagits fram för allmäntandvården för att identifiera, diagnostisera och behandla dessa patienter.
5 maj 2022

Käkledsprotes bra lösning för en del patienter

MULTINATIONELL STUDIE Andreas Thor är käkkirurg på Akademiska sjukhuset och professor vid Uppsala universitet. Han leder en multinationell utvärdering som pågår fram till 2024 om käkledsproteser.
11 maj 2022

Våld kan ligga bakom käkledsproblem

MISSHANDELSVÅLD Patienter med symtom från käklederna är vanliga inom tandvården. Våld kan ligga bakom käkledsproblem oftare än många tror, menar Anna Jinghede, tandläkare och polis.
3 maj 2022

Ingen såg käkledsfrakturerna

Etik Patienten kom till sjukvårdens akutmottagning en lördag på grund av trauma mot käken. Käkledsfrakturerna missades av läkaren på akuten och även av allmäntandläkaren två dagar senare. Patienten kommer troligen att behöva ortognatkirurgi och tandreglering på grund av fördröjningen.
11 maj 2022
Plusmaterial

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch