Rotfyllning utan indikation

12 jun 2013
Dela artikeln
Tandläkaren påbörjade rotbehandlingen utan att ange indikation eller diagnos. Han försåg inte pulparummet med ett lämpligt inlägg. Kronterapi utfördes med stort överskott av fyllnadsmaterial. IVO riktar kritik mot tandläkaren.

Patienten anmälde tandläkaren till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Patienten sökte akut och hade molande värk från tänderna 36 och 37.

Patienten ville ha penicillin. Tandläkaren informerade henne samt diskuterade penicillinbehandling, men patienten upplevde att hon kände sig så dålig att hon skulle ha penicillinet. Patienten informerades om att det inte fanns ”så stora belägg att penicillinbehandling påverkar ngt i detta fallet”.

IVO finner att tandläkaren har åsidosatt sina skyldigheter genom att ha påbörjat rotbehandling av tanden 37 utan att ange indikationer eller diagnos för ingreppet, inte försett det öppnade pulparummet i tanden 37 med lämpligt antibakteriellt inlägg, samt utfört kronterapi med stort överskott av fyllnadsmaterial på tanden 37.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 8, som kommer ut den 13 juni.

Socialstyrelsen/IVO

IVO, inspektionen för vård och omsorg, tog den första juni över patientanmälningar och lex Mariaanmälningar från Socialstyrelsen. Myndigheten tog också över pågående utredningar. Eftersom Tandläkartidningen tagit del av ett flertal färdigutredda anmälningar från Socialstyrelsen har vi valt att ersätta skrivningarna med den nya myndighetens namn eftersom det är den nya myndigheten som nu ansvarar för dessa.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch