Rumänska barn lär sig borsta ”svenskt”
Rumänska barn lär sig tandborstning och begreppet "sâmbăta dulce" (lördagsgodis) med hjälp från Sverige. Foto: Zsuzsa Tar Bengtsson Rumänska barn lär sig tandborstning och begreppet "sâmbăta dulce" (lördagsgodis) med hjälp från Sverige. Foto: Zsuzsa Tar Bengtsson

Rumänska barn lär sig borsta ”svenskt”

5 nov 2011
Dela artikeln
Ett stort nationellt projekt startas i Rumänien med hjälp från Rotary och folktandvården.

Ett seminarium i Bukarest i oktober blev starten för ett förebyggande tandvårdsprogram för barn som börjar i första klass i Bukarest och 13 andra städer i Rumänien. Sammanlagt omfattas cirka 15 000 barn.

Barnen kommer att få lära sig borsta sina tänder enligt ”Göteborgsmodellen”, det vill säga att man ska borsta tänderna två gånger om dagen i två minuter med två centimeter fluortandkräm och att man ska undvika mat och dryck i två timmar efteråt.

De lär sig också vilka kostvanor som är bra för tänderna – bland annat begreppet ”sâmbăta dulce” (lördagsgodis).

Rotary i Rumänien har tagit fram information som riktar sig till skolbarn, lärare, föräldrar och andra släktingar.

Tidigare har förebyggande tandvårdsprojekt bedrivits på ett antal skolor i västra Rumänien med stöd från Sverige. Den nya projektetappen startas med hjälp från Mölndal Rotaryklubb och Folktandvården Västra Götaland.

En viktig del av projektet är att följa upp resultaten för att kunna se vilka förbättringar projektet leder till, berättar Rotarys projektledare Göran Hammarskjöld, vars föräldrar var tandläkare.

Han deltog i seminariet i Bukarest tillsammans med Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör i Västra Götalandsregion samt tandläkarna Stig Fässberg, Leif Borg och Gabriel Livian.

Verksamheten ska drivas vidare av rumänerna själva om tre år, enligt planerna.

[slideshow]

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch