Så minskar biverkningar vid tandblekning
Blekning med väteperoxid kan ge upphov till överkänslighet, irriterat tandkött och förändringar i emaljen. Foto: Volourbox

Så minskar biverkningar vid tandblekning

Forskning 17 jan 2018
Dela artikeln
Genom att kapsla in peroxid i kalciumfosfatsfärer kan biverkningarna minska vid tandblekning, visar svenska forskare.

Att bleka tänderna på patienter är en vanlig uppgift för tandläkare i dag. Ofta används väteperoxid som oxiderar missfärgande organiska molekyler på tandytan och inne i emaljen och dentinet, och på så vis eliminerar fläckar. Men metoden kan, beroende på koncentration av peroxid, ge upphov till ett antal biverkningar som överkänslighet, irriterat tandkött och förändringar i emaljen som demineralisering, mjukare yta och en ökad ytskrovlighet.

Riktigt hur överkänsligheten utvecklas vet man inte, men den ledande hypotesen handlar om att peroxid som har diffunderat igenom emaljen och dentinet aktiverar ett protein som påverkar en nerv. Denna diffusion underlättas av demineraliseringen som ökar genomsläppligheten för peroxiderna.

Nu har svenska forskare dock kommit på ett sätt att minimera risken för biverkningarna: Genom att kapsla in peroxiden i ihåliga kalciumfosfatsfärer kan man säkert transportera peroxiden till tänderna och samtidigt motverka demineraliseringen av emalj och dentin. Detta eftersom kalciumfosfatsfärerna remineraliserar tänder väldigt effektivt genom att sätta sig i de öppna dentinrören och motverka överkänslighet, något som tidigare är visat i studier på tandkräm.

De svenska forskarna kan nu i ett in vitro-försök visa att sfärerna verkligen bär peroxiden till tänderna och sedan frisätter den för diffusion genom emaljen, men samtidigt remineraliserar tänderna.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch