Så påverkas ditt arbete av hur du sover

Forskning 7 maj 2018
Dela artikeln
Får du tillräckligt med sömn? Eller påverkas din sömn kanske av en stressig situation på jobbet? Ny forskning har undersökt hur sömnbrist i sin tur påverkar arbetsförmågan, till exempel hur väl du klarar stress.

– Sover vi dåligt minskar vår förmåga att hantera känslor och vi blir mer impulsiva. Sömnbrist minskar uppmärksamhet och anpassningsförmåga och ökar därför risken för att vi till exempel ska orsaka en trafikolycka”, sa Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, under ett seminarium hos AFA Försäkring.

Christian Benedict har nyligen avslutat forskningsprojektet Samband mellan sömn, yrke och hälsa. Där har man till exempel sett att den som har sovit halva natten klarar stressade situationer sämre än den som har sovit hela natten. Den som sovit mindre tappade en tiondel av informationen när de skulle arbeta med komplicerade matteuträkningar och svåra ord

– Sömnbrist är inte bra för vår förmåga att prestera och bedöma. 30–40 procent av alla vuxna kommer inte upp i de 7–8 timmars sömn per natt som rekommenderas för att vi ska känna oss utvilade. Det betyder att det finns en sömnproblematik, säger Christian Benedict.

En annan del av projektet tittade på hur vårt arbetsminne, som till exempel är viktigt för problemlösning, påverkas av sömnbrist. Det visade sig finnas en skillnad beroende på kön. Arbetsminnet hos kvinnorna i studien blev sämre av sömnbrist, men de tyckte inte själva att det hade skett någon försämring. Männens arbetsminne påverkades inte. Testerna gjordes på morgonen och säger därför ingenting om hur det ser ut andra tider på dygnet.

– Vår studie tyder på att extra uppmärksamhet borde ges till unga kvinnor som ofta möter utmaningar där de både måste hantera en hög arbetsminnesbelastning i kombination med sömnbrist, säger Frida Rångtell, doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Källa

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch