Satsa på hjärtstartare på kliniken
Om klinikens hjärtstartare anmäls till hjärtstartarregistret kan den rädda liv även utanför kliniken.

Satsa på hjärtstartare på kliniken

Rädda liv 4 okt 2017
Dela artikeln
Det är bra för både patienterna och personalen om det finns hjärtstartare på tandvårdskliniker. Det tycker Ingela Hasselqvist-Ax, ledamot i styrelsen för Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning (HLR-rådet).

– Chefen bestämmer om en tandläkarmottagning ska köpa in hjärtstartare, men med tanke på att det ges bedövningsmedel och andra potenta läkemedel är en strategiskt placerad hjärtstare något som måste övervägas för både patienter och personal, liksom HLR-utbildning med årlig repetition, säger Ingela Hasselqvist-Ax.

Att köpa en hjärtstartare kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor beroende på leverantör. Man kan köpa in hjärtstartaren själv inklusive utbildning, men det finns också leasingavtal.

HLR-rådet rekommenderar utbildning i hjärt-lungräddning och om hur hjärtstartaren ska användas i samband med inköpet. Det finns paket med utbildning för personalen hos olika leverantörer.

– Man ska inte enbart köpa in apparaten, HLR-kurs är lika viktigt, betonar Ingela Hasselqvist-Ax.

Efter grundkursen behövs en årlig repetition för att hålla kunskaperna levande, tycker hon. Leverantören kan hjälpa till med det också.

Olika paket
Ett antal företag som tillverkar hjärtstartare och erbjuder utbildningspaket finns med i Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige. Läs mer och hitta länkar till dem på branschrådets webbplats.

Hjärtstartare kräver ett visst underhåll. Batteriet håller cirka fem år om hjärtstartaren inte används och klisterelektroderna som sätts på bröstkorgen håller ett par år. Leverantören kan stå för underhåll.

– Hjärtstartarna gör även en egenkontroll dagligen och veckovis och larmar om något fel uppstått, exempelvis om batteriet börjar bli dåligt.

Anmäl inköp till hjärtstartarregister
När du har köpt en hjärtstartare, är det bra om den anmäls till Sveriges hjärtstartarregister.

– Då blir den synlig på kartan och kan användas vid behov. Registrering är gratis och man kan ange öppettider för verksamheten, berättar Ingela Hasselqvist-Ax.
Janet Suslick

Hjärtsäker zon

* Hjärtsäker zon är en svensk standard om användning av hjärtstartare utanför sjukhus.

* Ett företag eller en organisation kan bli en hjärtsäker zon om vissa kriterier uppfylls.

* Bland annat ska en hjärtstartare finnas på plats och vara registrerad hos www.hjartstartarregistret.se, en karta som visar var hjärtstare finns. Utbildning i hjärtlungräddning ska ske varje år.

* Läs standarden på Sverige och Swedish Standards Institutes webbplats.

Källor: Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige och Swedish Standards Institute

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Relaterade artiklar

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch