SBU: Colgates forskning om arginin oetisk
Den granskning av det vetenskapliga stödet för arginin som kariesförebyggande till tandkräm visar att mer forskning behöver göras. Foto: Colourbox

SBU: Colgates forskning om arginin oetisk

Utvärdering 26 mar 2015
Dela artikeln
Tandkräm med arginin kostar mer än fluortandkräm, men det finns inga goda vetenskapliga studier som visar att tillsatsen förebygger karies. Studier som företaget Colgate Palmolive gjort har dessutom brutit mot forskningsetiska regler, skriver SBU i en rapport.

Arginin är en nyligen introducerad tillsats till tandkräm och andra tandvårdsprodukter som innehåller fluor. Arginin lanserades initialt mot känsliga tandhalsar, men används numer också i kariesförebyggande syfte.

Den granskning av det vetenskapliga stödet för arginin som kariesförebyggande till tandkräm visar att mer forskning behöver göras. Studierna behöver också vara oberoende; de som finns har finansierats av Colgate Palmolive  som tillverkar produkten och representanter för företaget har deltagit i varje steg under studiernas gång, konstaterar SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

– Vill man göra en tillförlitlig studie bör man inte vara involverad i alla delar av den, säger Aron Naimi-Akbar, tandläkare och forskare vid Karolinska institutet som varit med och gjort översikten.

Brott mot etiska principer

I flera av de studier som genomförts ingick en kontrollgrupp av barn som fick behandling med tandkräm utan fluor. Att ha med en sådan kontrollgrupp bryter mot de grundläggande forskningsetiska principerna.

Hur allvarligt är det att bryta mot forskningsetiska regler?

– Man skulle inte få genomföra en sådan studie i Sverige. Det är svårt att säga hur försöken har påverkat barnen som var med men det är viktigt att följa grundläggande etiska principer i all forskning, säger Aron Naimi-Akbar.

Tandkräm med arginin kostar cirka 40 procent mer än fluortandkräm, och enligt SBU behöver den extra kostnaden ställas i relation till en eventuell extra effekt när det gäller att förebygga karies.

Läs hela rapporten på SBU:s hemsida!

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch