SBU: Svårt se effekter av uppsökande tandvård

Svar 8 okt 2015
Dela artikeln
Det finns inga studier som visar att tandhälsan förbättras hos människor som får uppsökande tandvård.

Det konstaterar SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, i ett svar i sin upplysningstjänst. Frågan om effekten av uppsökande tandvård för personer med omfattande och långvarigt omsorgsberoende kommer från en övertandläkare i gerodonti i Stockholm.

SBU har i ett samarbete med experter vid Malmö högskola gjort sökningar i flera databaser utan att hitta några studier som visar att tandhälsan förbättras av den uppsökande verksamheten.

Däremot har två studier, en systematisk översikt och en randomiserad kontrollerad studie, som rör närliggande frågor hittats. De visar på en positiv effekt av olika insatser för äldres munhälsa.

Läs hela svaret hos SBU!

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch