Silver till Silvia i Forskar Grand Prix
Tandläkaren Silvia Galli väckte både skratt och ovationer hos publiken med sitt framförande. Foto: Jan Vejstad

Silver till Silvia i Forskar Grand Prix

Hjulade från scenen 1 dec 2015
Dela artikeln
Tandläkaren Silvia Galli kom på andra plats i årets Forskar Grand Prix för sin forskning om självförstörande skruvar för operationer i käkben. I hård konkurrens med sju andra forskare presenterade hon sin forskning på fyra minuter.

På Nalens anrika danspalats i Stockholm väckte tandläkaren Silvia Galli skratt och ovationer hos publiken. Efter att ha presenterat sin forskning om nya skruvar som ska ersätta titanet och hållbara metaller för fixering av benvävnad i fall av benfrakturer eller benstransplantat, hjulade hon ner från scenen.

Silvia Galli var nervös innan hon skulle medverka i finalen.

– Jag var osäker på mitt språk eftersom mitt modersmål är italienska. Dessutom är vi forskare inte så bra på att kommunicera vår forskning, säger Silvia Galli.

Silvia Galli är född och uppvuxen i staden Modena i norra Italien och arbetade där som tandläkare 2010 och 2011. Efter att ha anslutit sig till ett nätverk med forskare som studerade nya material kom hon till Malmö. Där studerar hon vid fakulteten för odontologi.

– Jag har funderat mycket över hur nya material skulle kunna ersätta titanskruvarna vid operationer av benfraktur eller transplantat, säger hon.

När det går att använda nya material för operationer i käkbenet är det ett stort framsteg. Vid frakturer i käkbenet skulle det innebära att man slapp göra ett förnyat ingrepp.

– Nu handlar det om att skapa skruvar som är tillräckligt starka. Jag tror att vi är där om tre till fem år, säger Silvia Galli.

Det finns mycket att vinna på att hitta material i skruvar som upplöser sig av sig själva. Skruvarna finns redan idag och används vid ortopediska ingrepp i foten. Att slippa göra förnyade ingrepp med narkos är till stor nytta för såväl barn som äldre med försvagad benstomme.

Text: Jan Vejstad

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch