Sjöstedt utmanade Hägglund om tandvården
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill se högre subventioneringar av tandvården, och på sikt ett införande i sjukförsäkringen. Klipp från Tv4 Play.

Sjöstedt utmanade Hägglund om tandvården

val 2014 12 sep 2014
Dela artikeln
Varför ska tandläkarna få göra vinst? Frågan ställde Göran Hägglund (KD) till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt när de möttes i en duell om tandvården.

Vänsterpartiet är det enda partiet i årets valrörelse som har gjort något större utspel om tandvården. I går kväll utmanade partiledaren Jonas Sjöstedt socialminister Göran Hägglund om tandvården i en kortduell i Tv4.

Jonas Sjöstedt framhöll att många inte har råd att gå till tandläkaren och upprepade de förslag som partiet tidigare lagt fram om högre subventionering, fri tandvård för unga upp till 23 år och på sikt ett införande av tandvården i sjukförsäkringen.

– Varför har ni inte gjort det? var Jonas Sjöstedts raka fråga till Göran Hägglund.

Socialministern i sin tur beskrev förändringen i tandvårdsstödet där ”tandvårdschecken” ska underlätta för regelbundna besök i tandvården och där det finns utökat stöd för dem som har större behov.

– Många har tackat mig för den stora förändringen, att de nu har råd att gå till tandläkaren, sa Göran Hägglund samtidigt som han höll med om att reformen inte har nått ända fram.

– Vi vet att många inte känner till det förmånliga systemet men vi tittar nu närmare på hur vi ska göra det mer känt.

Han avslutade sitt anförande med att konstatera att tandläkarna är populära, särskilt privattandläkarna, och ställde en rak fråga tillbaka:

– Varför ska de få göra vinst?

– För att det fungerar. Man behöver inte laga något som inte är trasigt, varken i munnen eller i tandvården, replikerade Jonas Sjöstedt.

Se hela duellen på Tv4 Play.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch