Sjukhustandläkare lär sig rädda liv
Tandläkare från fyra landsting har tränat på hur man gör i akuta situationer. Det är en del i en treårig "specialistutbildning" för sjukhustandläkare. Tandläkare från fyra landsting har tränat på hur man gör i akuta situationer. Det är en del i en treårig "specialistutbildning" för sjukhustandläkare.

Sjukhustandläkare lär sig rädda liv

28 nov 2011
Dela artikeln
Sjukhustandläkare går en treårig utbildning i orofacial medicin. I november övade de akuta situationer i Örebro.

Sju tandläkare har under hösten börjat en treårig utbildning i orofacial medicin. Landstingen i Uppsala, Örebro, Värmland och Östergötland samarbetar för att ge sjukhustandläkare en strukturerad utbildning. Den ger en fördjupning i prevention, diagnostik och behandling av komplexa orala tillstånd hos patienter med systemsjukdomar eller funktionshinder.

Utbildningen har samma upplägg som landets specialistutbildningar och håller motsvarande nivå, men eftersom orofacial medicin inte är en specialitet i Sverige, är den inte en regelrätt specialistutbildning.

Som på tv

Sjukhustandläkarna har bland annat gått två dagars utbildning på ett kliniskt träningscenter på universitetssjukhuset i Örebro för att lära sig hantera akuta situationer. (Se bildspelet nedan.)

I en akut situation är det viktigt att snabbt komma fram till vad det är som händer och vad som behövs. Tydlig kommunikation underlättar. ”Johan, kan du larma?” fungerar bättre än ”Kan någon larma?”

Ledarskap är viktigt, men också ”följarskap”. Det gäller att använda alla tillgängliga resurser.

Läs mer om utbildningen i orofacial medicin i Tandläkartidningen nummer 14 2011, ute runt den 1 december.

[slideshow]

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Magnus Westerborn

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch