Sjukskriven tandläkare blev uppsagd

Tvist 6 feb 2015
Dela artikeln
På grund av graviditeten tvangs tandläkaren sjukskriva sig. Arbetsgivaren ansåg sig inte ha råd med en vikarie och sade upp henne.

Tandläkaren kontaktade Tjänstetandläkarna, som i sin tur anlitade LO-TCO rättsskydd AB för att driva ärendet mot den privata arbetsgivaren. Denne ansåg sig ha rätt att säga upp tandläkaren eftersom hon hade varit sjukskriven på grund av förkylning under ett par månader och att hon var provanställd. Det hade enligt honom inget med graviditeten att göra. Enligt tandläkaren var hon sjukskriven ett par dagar och meddelade därefter att hon var gravid och fortsatt sjukskriven.

Enligt Susanna Magnusson, ombudsman på TT, hade tjänsten gått över i tillsvidareanställning. Arbetsgivaren gjorde sig därför skyldig till brott mot diskrimineringslagen, lagen om anställningsskydd och föräldraledighetslagen.

– Det är tragiskt att det finns arbetsgivare som inte känner till de lagar och regler som gäller, säger hon.

Annett Olofsson på LO-TCO rättskydd AB drev fallet till domstol.

– Det var tydligt att arbetsgivaren inte kände till eller inte brydde sig om de lagar och regler som gäller, förklarar hon.

Enligt henne fanns tillräcklig grund för att vinna målet i tingsrätten, men vid förhandlingen kom parterna överens om en förlikning.

– Att driva fallet vidare hade förmodligen lett till överklagande i högre instans och dragit ut på processen. Dessutom hade arbetsgivaren avregistrerat företaget.

– Det innebär att det kan bli svårt att få ut pengar till klienten enligt förlikningen. Försätts företaget i konkurs kan det kanske finnas pengar. Annars får den statliga lönegarantin träda in, säger Annett Olofsson.

 

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch