Skärpt kontroll av tandvårdsstödet utreds
Illustration: Colourbox

Skärpt kontroll av tandvårdsstödet utreds

Utredning 8 jul 2022
Dela artikeln
Nu ska Försäkringskassan och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utreda hur man ska förhindra missbruk av det statliga tandvårdsstödet. Bland annat ska man titta på om det bör krävas tillstånd för att driva ett tandvårdsföretag.

Regeringen lämnade i dag, den 8 juli 2022, utredningsuppdrag till flera myndigheter att titta på hur man kan utöka kontrollen inom tandvården.

− Tandvården i Sverige håller en hög kvalitet, men det förekommer även fusk och felaktiga utbetalningar. Vi ska stärka kontrollen av tandvårdens aktörer och tandvårdsstödet så att våra skattepengar går till det som de är avsedda för, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan och IVO ska tillsammans utreda bland annat:

  • om det är lämpligt att införa tillståndsplikt och ägar- och ledningsprövning för privata vårdgivare i det statliga tandvårdsstödet.
  • hur myndigheternas möjlighet att genomföra kontroller och att stoppa utbetalningar till vårdgivaren kan förbättras.

Utredningens förslag ska ”bidra till ökad kontroll över tandvårdssektorn för att komma till rätta med att oseriösa aktörer missbrukar det statliga tandvårdsstödet”.

Samtidigt får Socialstyrelsen och Försäkringskassan ett gemensamt uppdrag att titta på hur man kan stärka ansvariga myndigheter för kontroll, uppföljning och tillsyn inom tandvården.

Utredningen och uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2023.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch