Skillnader i tandvårdsbesök

Ny statistik 14 maj 2018
Dela artikeln
Tre av fyra kvinnor och två av tre män besökte tandvården under treårsperioden 2015 till 2017 för att få en basundersökning. Det visar ny statistik om tandvård och tandhälsa som Socialstyrelsen publicerar i dag.

Statistiken visar stora variationer mellan olika grupper. Förutom skillnader mellan män och kvinnor, besöker äldre tandvården oftare än yngre, och högutbildade går i större utsträckning till tandvården för att få en basundersökning utförd än lågutbildade, till exempel.

Statistiken gäller personer 22 år och äldre.

Det finns även skillnader mellan olika län. I Norrbotten gjorde nästan 15 procent av de vuxna endast akutbesök under treårsperioden 2015 till 2017. Det är mer än dubbelt så stor andel än riksgenomsnittet, som låg runt sju procent.

Lägst andel som gjorde endast akutbesök 2015 till 2017 fanns i Halland, Blekinge, Västra Götaland och på Gotland. Där låg siffran på mellan fem och sex procent.

Mer statistik om tandhälsan 2017 samt tabeller finns på Socialstyrelsens webbplats.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch