Sköra äldre tappar kontakt med tandvården
Munhälsan försämras för många sköra äldre som tappar kontakt med tandvården några år innan de flyttar till ett äldreboende. Munhälsan försämras för många sköra äldre som tappar kontakt med tandvården några år innan de flyttar till ett äldreboende.

Sköra äldre tappar kontakt med tandvården

21 jan 2014
Dela artikeln
Det finns ett tydligt samband mellan dålig munhälsa och att äldre tappar kontakten med tandvården. Det visar studien ”Skör och äldre – vad händer med tänder?”

Studien undersöker munhälsan hos personer som nyss flyttat till äldreboende. Hur deras tidigare tandvårdskontakter har sett ut kartläggs också. Det visar sig att många slutar gå till tandläkaren en tid innan de flyttar till ett äldreboende.

Studien är ett samarbete mellan Centrum för äldretandvård, Folktandvården Västra Götalandsregionen, institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet och FoU i Väst/Göteborgsregionens kommunalförbund.

Förhoppningen är att studien ska hjälpa personal och beslutsfattare inom tandvård och äldreomsorg att skapa rutiner som säkrar tandvårdskontakt och gör det möjligt att sätta in förebyggande åtgärder.

Läs studien här.

Text: Janet Suslick, Foto: Colorbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch