Skrotningsintyg – annars vite

Strålsäkerhet 16 apr 2018
Dela artikeln
Två mindre tandläkarmottagningar i Mellansverige har fått föreläggande om att skrota sin panorama­röntgenutrustning eftersom de saknar tillstånd att använda den. Om de inte gör det hotar ett vite på 100 000 kronor.

Strålsäkerhetsmyndigheten har skickat föreläggande till två mindre tandläkarmottagningar i Mellansverige om att skrota sin panorama­röntgenutrustning. Den ena mottagningen saknar tillstånd för utrustningen och har inte svarat på myndighetens uppmaningar att göra sig av med den. Den andra mottagningen har inte, trots upprepade påstötningar, ansökt om förnyat tillstånd. Skrotar de inte utrustningen enligt föreläggandet kan de tvingas att betala vite på 100 000 kronor.

För att få tillstånd för panoramaröntgen krävs att den radiologiska ledningsfunktionen innehas av en legitimerad tandläkare med särskild utbildning för panoramaröntgen, till exempel den så kallade körkortskursen för panoramaröntgen.

– Denna utbildning ingår inte generellt i tandläkarnas grundutbildning, men den har funnits med till och från på vissa orter, och finns ibland som valbar kurs, säger Anders Wikander, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Strålsäkerhetsmyndighetens mål är att patienter skyddas från att röntgas med utrustning som ingen har tillstånd och kompetens för. Tandläkarmottagningarna har fortfarande möjlighet att göra rätt genom att skrota utrustningen. Gör de inte det går myndigheten vidare till förvaltningsrätten och ber den döma ut vitet.

Ett föreläggande kan förenas med vite om det bedöms nödvändigt för att föreläggandet ska följas. Att inte följa ett föreläggande är straffbelagt. I det här fallet är vitet satt utifrån utrustningens uppskattade värde.

– Viten verkställs dock sällan eftersom de flesta brukar rätta in sig, säger Anders Wikander.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch