”Snabbspåret nödvändigt”
Snabbspåret blir förhoppningsvis verklighet under våren, säger Susanna Magnusson.

”Snabbspåret nödvändigt”

Ska kapa tid 11 dec 2015
Dela artikeln
Det är bra med ett snabbspår för personer med utbildning från länder utanför EU/EES. I dag tvingas många vänta alldeles för länge innan de kan börja arbeta. Det säger Susanna Magnusson, ombudsman på Tjänstetandläkarna.

Tjänstetandläkarna ingår i den grupp på arbetsmarknaden som arbetar med snabbspåret. Övriga är bland andra Sveriges Kommuner och Landsting, Vårdföretagarna och Unionen.

Som Tandläkartidningen tidigare berättat är syftet med snabbspåret att nå en så bred lösning som möjligt för de 21 legitimationsyrkena och kapa den tid det ofta tar att ta sig igenom olika prov fram till praktik och anställning.

Snabbspåret ska vara verklighet under 2016.

– Förhoppningsvis blir det under våren, säger Susanna Magnusson.

Preparandkurser

Den stora nyheten är att preparandkurser ska ges via högskolorna och på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Förfrågningar har gått ut till högskolor och universitet om och hur de kan anordna dessa kurser. Kursernas längd är inte helt fastställda, men uppskattas bli 10-20 veckor långa, och förutom undervisning i yrkessvenska inom hälso- och sjukvård, ska kurserna även innehålla moment som terminologi, administration, journalföring och författningskunskap.

– I dag är det många som får underkänt på de kurser de måste gå för att komplettera sina kunskaper. Genom preparandkurserna kommer förhoppningsvis betydligt fler än i dag att klara Socialstyrelsen prov, säger Susanna Magnusson.

Praktik

De som klarat proven ska därefter genomgå praktiktjänstgöring på tre till sex månader.

– Jag förutsätter att detta kommer att kunna anordnas hos både offentlig och privat tandvård eftersom parter som företräder dessa finns med i arbetet med snabbspåret, förklarar hon, och tillägger:

– Alla som gått snabbspåret ska ha alla nödvändiga kunskaper för att arbeta patientsäkert.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch