Socialstyrelsen vill snabba på legitimationsprocessen

Debattinlägg 5 nov 2015
Dela artikeln
Socialstyrelsen öppnar nu för att införa kunskapsprov på engelska som ett sätt att snabba på vägen till legitimation för utländsk vårdpersonal.

I en debattartikel på Dagens Medicins hemsida ger Olivia Wigzell, Socialstyrelsens nya generaldirektör, och Erik Höglund, avdelningschef för Regler och behörighet på myndigheten, flera förslag på hur legitimationsprocessen för vårdyrken ska snabbas på.

Bland annat vill skribenterna införa kunskapsprov och praktik för alla legitimationsyrken.

Det finns idag kunskapsprov för bland annat tandläkare och läkare men eftersom många inte klarar proven vill Socialstyrelsen se över utformningen och eventuellt förändra dem.

En sådan förändring kan vara att införa kunskapsprov på engelska, skriver debattörerna.

Till Debattartikeln på Dagens Medicin

Vägen till svensk legitimation

En tandläkare som har fått sin utbildning utanför EU/EES måste idag börja med att ansöka om prövning av sin utbildning och skicka in bevis på sina kunskaper i svenska. Därefter kan tandläkaren göra ett kunskapsprov samt ett prov i samhällsodontologi och författningskunskap för att sedan göra praktik.
Först när de fem stegen är avklarade kan tandläkaren ansöka om svensk legitimation.

Källa: Socialstyrelsen

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch