”Socker behöver uppmärksammas”
Foto: Colourbox

”Socker behöver uppmärksammas”

Riksstämman 2016 18 nov 2016
Dela artikeln
Socker är både en hälsobov och kariesorsak. Tandvården bör dra nytta av sambandet och informera mer om faran med det söta.

Det anser Dan Ericson, professor i kariologi vid Malmö högskola som är moderator för del två av det sockersymposium som hålls på riksstämman.

– Vi i tandvården har länge pratat mer om fluor än om socker. Kan vi få ner sockerkonsumtionen kan vi komma åt karies på ett annat sätt, säger han.

Men det är lättare sagt än gjort. Socker är som bekant både gott och energirikt. En sockerkick kan få många att ta sig igenom en seg eftermiddag. Socker i maten förhöjer smaken vilket gör att det inte bara är godis och kakor som är problemet. Det dolda sockret är också en bov i dramat. Det är helt enkelt svårare att få patienter att sluta med socker än att börja använda fluortandkräm.

– De flesta känner ju av ett sötsug ibland, så det är definitivt ett arbete i uppförsbacke. Men sockret behöver uppmärksammas, inte minst av tandvården.

Hållbar lösning

Den hållbara lösningen mot karies är just att minska sockerintaget, menar Dan Ericson. Han hänvisar till att flera studier har visat på att en restriktion av socker minskar förekomsten av karies. Nu lyfter även bland annat Världshälsoorganisationen (WHO) fram sockrets koppling till fetma och sjukdomar som diabetes.
Just det sambandet kan tandvården dra nytta av, anser han.

– Många vill undvika övervikt och det kan definitivt vara en draghjälp i tandvårdens arbete.

Tandvården bör gå från att ge allmänna råd till mer specifika för varje patient, menar Dan Ericson. Mer om hur det kan gå till tas upp på symposiet. Där diskuteras också sockerskatt som en möjlig lösning.

– Det kan mycket väl fungera, precis som införandet av en lag ökade användandet av säkerhetsbälten, säger Dan Ericson.

På symposiet får åhörarna också en inblick i hur det har sett ut historiskt, vilka metoder för minskat sockerintag som är vettiga och vilka konsekvenserna kan bli för tandvården.

Vilka bör gå på symposiet?

– Alla. När man sätter sockret i ett större perspektiv finns aha-upplevelser för de allra flesta.

Program vid odontologisk riksstämma 2016

Vad? Socker och karies, sockersymposium del 2.
Vem? Kjell Bjerrehorn, Svante Twetman, Ulf Söderström och Dan Ericson (moderator).
När? Fredag den 18 november klockan 10.30–12.00.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
  1. Kommentar från Caroline Röjthammar 3 december 2016:

    Kan det vara dags att vi tandläkare börjar rekommendera LCHF-kost till vuxna individer med karies? Eller är det kontroversiellt att rekommendera att undvika inte bara socker utan även mjöl m.m.?

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch