Stamceller blir käkben i Umeå
Peyman Kelk har fått sammanlagt 2,7 miljoner kronor i ALF- och TUA-medel till stamcellsforskning i Umeå. Foto: Johan Gunséus

Stamceller blir käkben i Umeå

Forskningsanslag 29 nov 2018
Dela artikeln
I framtiden kan stamceller från exempelvis tänder och käkben med hjälp av 3D-printing komma att användas som ett alternativ till käkbenstransplantationer. Peyman Kelk, forskare i Umeå, har fått sammanlagt 2,7 miljoner kronor för att utveckla metoder.

Forskningen kommer att hjälpa patienter som behöver käkbensregeneration på grund av exempelvis tumörer, gomspaltdefekter och stora traumaskador. I dag är bästa metoden att transplantera ben från ett annat ställe på kroppen, men det innebär stora ingrepp som är riskfyllda och dyra.

Peyman Kelk hoppas kunna hjälpa de första patienterna i Umeå med den nya metoden redan inom några år. Patientens egna celler kommer att användas för att återskapa förlorat käkben.

– På sikt vill vi tillämpa ”sjukhusundantaget” i några noga selekterade fall där käkbenregeneration krävs, berättar han.

2,7 miljoner kronor
Peyman Kelk är lärare i anatomi på flera vårdutbildningar i Umeå och arbetar även kliniskt som oral protetiker. Forskning är också en del av tjänsten.

Nu har han beviljats totalt 1,5 miljoner kronor för projektet ”3D-bioprinted constructs for preclinical evaluation of cell therapy with stem cells for jaw bone regeneration”. Pengarna är så kallade ALF-medel från Västerbottens läns landsting och får användas under perioden 2019 till 2021.

– Jag har fått pengarna i kategorin ”yngre forskare”, som styrs av när man disputerade. Det var sista gången jag kunde söka i den gruppen och där var jag enda odontologen, berättar Peyman Kelk.

Nyligen fick han även 1,2 miljoner kronor i TUA-medel för samma projekt.

Nu hoppas han kunna anställa en doktorand, men det hänger på att han även får finansiering från annat håll.

Fler tandläkare får pengar
Två andra odontologer i Umeå får också ALF-medel från Västerbottens läns landsting under perioden 2019 till 2021:

* Pernilla Lif Holgerson beviljas totalt 900 000 kronor för projektet ”Oral microbiota in health and disease, a side study to the longitudinal NorthPop study”.

* Nicklas Strömberg får sammanlagt 900 000 kronor för projektet ”Dental Caries subtypes – Immunodeficiency, S. mutans and Lifestyle – and their prediction and prevention early in life”.
Janet Suslick

FAKTA – ALF- och TUA-MEDEL

* ALF- och TUA-medel är pengar som staten betalar till vissa landsting.

* ALF-pengarna går till utbildning av läkare och till klinisk forskning, bland annat. TUA, tandläkarutbildningsavtalet, ger motsvarande medel till tandläkarutbildning och odontologisk forskning.

* I Västerbotten är det landstinget och Umeå universitet som tillsammans bestämmer hur pengarna ska användas.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch