En jämförelse mellan åren 2010-2013 visar dessutom att stockholmarna minskat sina tandläkarbesök medan personer i övriga län bibehållit eller ökat antalet besök.
Statistiken visar också att det finns en skillnad mellan mäns och kvinnors besöksfrekvens: kvinnorna i alla län besökte under samma tid tandvården oftare än männen.
Antalet intakta tänder ökar
Det finns även skillnader i antalet intakta tänder. I så gott som alla län har antalet intakta tänder ökat något mellan åren 2010-2013. Flest intakta tänder finns hos invånarna i Stockholm och Uppsala medan invånarna i Blekinge har det lägsta antalet.
Antalet intakta tänder skiljer sig åt mellan könen i ett flertal län: 2013 var medianen intakta tänder för män i Stockholm 17 och för kvinnor 16, vilket kan jämföras med Blekinge där siffrorna var 12 respektive 11.
“En uppgift för forskarna”
Den redovisade statistiken gäller alla åldrar och kommer från tandhälsoregistret.
– Orsakerna till varför det ser ut som det gör är svårt att säga. Det blir en uppgift för forskarna. Det kan exempelvis vara socioekonomiska faktorer som styr benägenheten att gå till tandläkaren, och den benägenheten kan skilja sig åt mellan olika kommuner inom samma län och mellan stad och landsbygd, säger Andreas Cederlund på Socialstyrelsen.
Han kan inte heller säkert säga varför det finns en könsskillnad mellan antalet intakta tänder hos män respektive kvinnor:
– Olika val av vård och tillgång till vård genom livet kan vara en faktor för skillnader i intakta tänder, men skillnader mellan könen när det gäller att besöka tandvården kan ha betydelse, både för att kvinnor då blir mer representerade i statistiken och att kvinnor som besöker tandvården konsumerar något mer tandvård än män.